Új sorozat a Netflixen: A felszabadító |Érdemes megnézni?

November 11-én, a Veteránok Napja alkalmából jelent meg A felszabadító című, lebilincselő animációs minisorozat. Egy különböző hátterekkel rendelkező, a végletekig bátor, de öntörvényű katonákból álló csapat lesz a II. világháború egyik leghősiesebb osztaga.

A felszabadító – hivatalos előzetes

Igaz történet alapján

A minisorozat Alex Kershaw történész regényének lapjait (A felszabadító: Egy második világháborús katona 500 napos Odüsszeiája) eleveníti meg.

Alex Kershaw: A felszabadító
Alex Kershaw: The Liberator

A háborús dráma egy fiatal amerikai hadnagy (Felix L. Sparks) életére fókuszál, aki a J (jail~börtön) század tagjaiból megszervezi az USA legütőképesebb egységét.

Sparks az Amerikai Egyesült Államok hadseregének egyik legkiválóbb tisztje volt. A második világháború alatt a 157. gyalogezred 3. zászlóalját vezényelte. Egysége volt az első szövetséges erő, amely behatolt a Dachau-i koncentrációs táborba és felszabadította annak életben maradt foglyait. Kalandos pályafutása során Sparks részt vett a Husky és a Dragoon hadműveletekben, az ardenneki offenzívában és az Aschaffenburg-i csatában.

Felix L. Sparks (színész: Bradley James) a valóságban és a filmvásznon

A sorozat a Husky hadművelettől az anziói csatáig dolgozza fel az eseményeket. Az szövetségesek olaszországi hadjárata során megvívott, rendkívűl véres és óriási veszteségekkel járó ütközet alatt már dandártábornoki tisztségben szolgáló Sparks az Anziónál lezajlott csata kulcsfontosságú figurája volt. Kiváló hadvezéri képességeivel és pédamutató bátorságával elévülhetetlen érdemeket szerzett nemcsak katonái, hanem ellenségei körében is.

A tartalomból

1943. július 10-én egy oklahomai egység amely őslakosokból, mexikói amerikaiakból és munkanélküli cowboyokból állt, partra szállt Szicíliában, ahol megkezdte visztontagságokkal teli 500 napos útját a náci uralom alatt álló Európán keresztül.

Ez az ő történetük. Egy századé akiket úgy hívtak: a Viharmadarak.

A felszabadító/ Netflix
Forrás: Netflix

1. rész: Miért harcolunk?

A Viharmadaraknak számos akadályt kell leküzdeniük Salernóban, főleg Sparks századosnak. Megismerjük a százados első napjait, amelyet az osztag parancsnokaként töltött.

A felszabadító/ Netflix
Forrás: Netflix

2. rész: Egy szó: Anzio

Mivel nincs oldalvéd, a Viharmadarak kegyetlen patthelyzetbe kerülnek a németekkel szemben, miközben Anzio városát védik. Sparks fegyelmezésben részesül.

A felszabadító/ Netflix
Forrás: Netflix

3. rész: Az ellenség

Az újra felállított E század Franciaország felé hajózik, ami eleinte jóleső pihenés, ám hamar újabb lehetetlen küldetéssé válik. Sparks nagy megtiszteltetésben részesül.

A felszabadító/ Netflix
Forrás: Netflix

4. rész: Otthon

Amikor a szövetségesek utolérik az egyre kétségbeesettebb németeket, a Viharmadarak nemcsak ellenségük, hanem saját bajtársaik rémtetteinek is szemtanúi lesznek.

A felszabadító/ Netflix
Forrás: Netflix

Érdemes megnézni?

Mindenképpen! Habár elsőre furcsa lehet a forradalmian új, Trioscope technikával készült animáció, a kezdeti kényelmetlenség után magával ragad a film kendőzetlen stílusa és a Viharmadarak nem mindennapi története.

Aki kedveli a Az elit alakulatot (Band of Brothers), nem nyúlhat mellé Jeb Stuart háborús drámájával.

Még több II. világháborús érdekesség itt:

Forrás: Netflix

2 Comments

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva