A középkor legpusztítóbb fegyverei

Trebuchet

A középkort sokszor úgy képzeljük el, mint valami sötét, letargikus barbár-uralta cyberpunk dimenziót, ahol a csúnya arabok meg a gonosz mongolok csak fosztogatnak, hasonlóan a vikingek, akik ugyebár Lordprotectorként tűntek fel a történelem színpadán.

A történelemben jártasabb egyének azonban tudják hogy ez teljességgel falsh elképzelés, talán ahhoz lehetne hasonlítani, mintha azt mondanám, hogy az U-Boatok csak felfedezni mentek a tengerekre, óceánokra…

Mindazonáltal a középkor egy szempontból igazán varázslatos, ez pedig a haditechnikai ipari forradalom. Nem véletlenül használom az ipari forradalom jelzőt.

Míg a római korban ballisztákkal, és egyszerűbb katapultokkal sorozták a városok falait, ha ostromra került sor, a középkorban már bevetették ezek mellett különböző ostrom létrákat, vagy pedig egyszerűek aláaknázták a városokat , meg hozták az olimpiai lángot mint az urukhaiok.

Mi a helyzet azonban a tényleges haditechnikai vívmányokkal?
A katapultokat lassanként felváltotta a történelem talán legrettegettebb (és teszem hozzá nem mindig hatásos SPOILER!) fegyvere, a trebuchet.

A trebutchet tulajdonképpen egy továbbfejlesztett katapult, melynek a kosarában nehéz kövekkel húzták előre azt a lövedéket, amivel megkívánták lőni a város falait. Mindazonáltal két problémája volt amúgy a fizika első komolyabb vívmányaként is számon tartható erőhatásnak. Az egyik probléma a célzás volt. Míg egy számszeríj avagy nyílpuska egyszerűen célra fogható volt, addig ezek a fajta ostromgépekről ez egyáltalán nem volt elmondható. Nem csoda hát, hogy ezekhez a többségében famonstrumokhoz járt mérnök is, aki igen bonyolult matematikai számításokat végzett: mint röppálya kiszámítás, súlyterheltség a kövek esetében. illetve mivel rugóhatás is megjelenik, a kötelek feszítettségét sem ártott figyelembe venni – ld. emberi katapult.

Trebuchet a gyakorlatban

De mikortól is ismertek amúgy ezek az egyáltalán nem jelentéktelennek nevezhető halálosztók? Első említésüket az arab források 1187-re teszik, de valószínűleg már megjelent Türosz 1124-es ostromakor, de leginkább Akkón 1189-es ostromakor vetették be ezeket a gépeket.

Nem mellesleg az ostrom idejéről kering az a legenda is, hogy II. Fülöp el is nevezte két monstrumát: A Rossz szomszédot (ezek a spanyolok már a középkorban is értettek a szappanoperához?!), valamint Az Isten Kőhajítóját. Utóbbiról van olyan legenda, hogy állítólag maga a pápa is megáldotta, hogy minél többet célba találhasson.

Mindazonáltal ezek a trebuchetek semmik voltak I. Eduárd történelmi monstrumához képest. Stirling 1304-es ostromakor megemlítik a források, hogy a csatatéren megjelent egy hatalmas kőhajítógép, melyet a király nagy szerényen Csatafarkas, avagy Warwolf névre keresztelt el.

Mit tudunk erről a „kis” gépezetről?Az első és legfontosabb: 30 szekér hordta hozzá az alkatrészeket amiből összeszerelték. 3 hónapon keresztül építették a gépezetet, amihez 5 mesterember, és közel 50 segéd kellett. Ezen kívül képes volt 140 kg-os lövedéket kilőni, amely akár képes volt 200 métert megtenni (de van olyan információnk is, ami 800 kg – lövedékről tesz tanúbizonyságot egy másik termetes trebutchet kapcsán). Ebből is jól érzékelhető, hogy miféle szakmai (és nem mellesleg idegi) tudás kellett ahhoz, hogy egy ilyen monstrumot felépítsenek. Tegyük hozzá be se kellett fejezniük. Ugyanis amikor a skótok meglátták, hogy miféle szerény építmény van a várfal közvetlen közelében épülőben, azonnal megadási szándékukat jelezték, mire Edward nagy kegyesen annyit felelt: nem érdemlitek meg, hogy megadjátok magatokat!

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, várom a hozzászólásaitokat.
A második részben a középkor másik rettegett fegyverével szeretnék majd foglalkozni, a középkori napalmmal, avagy ismertebb nevén: a görögtűzzel.

Felhasznált és ajánlott irodalom:

http://www.lordsandladies.org/trebuchet.htm

http://www.stormthecastle.com/trebuchet/history-of-trebuchets.htm

https://www.timeref.com/castles/trebuchet.htm

https://www.historynet.com/weaponry-the-trebuchet.htm

3 Comments

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva