Az igazi Mulan legendája

Az ókori Kína egyik leghíresebb hősnőjének számít Hua Mulán, és az ő története. Hőstettei és az élete egy középkori balladában jelent meg először, de igazán népszerűvé az 1998-as Disney rajzfilm tette, ami után két évtizeddel, idén 2020-ban elkészült az élőszereplős változat is. A „Hua” virágot, a „Mulan” pedig magnóliát jelent, ami Kína egyik szimbólumának számít már az ókortól kezdve. Mulan történetének lehetséges gyökereiről igen kevés információ áll rendelkezésre, és a családneve is bizonytalan. A Ming története című szövegben a családi neve Zhu, egy másik történetben azonban Wei. Az egyetlen biztos információ viszont az, hogy története összekapcsolódik Kína történelmével a 4-5. század környékén.

Mulan balladája

Mulan storyja az Északi-Wei dinasztia (386-534) idejében játszódó népdalból származik, és először a 6. században került lejegyzésre. Az eredeti mű mára elveszett, így más szövegekben található utalások révén vannak ismeretek az eredeti művel kapcsolatban. A legtöbb Mulannal kapcsolatos szöveg, dal és vers a 11. vagy a 12. században született. A Ming-dinasztia idejében, a 16. század végén került sor a történet dramatizálására, egy kétfelvonásos színpadi mű is készült, míg a 17. században már egy történelmi regény is készült Mulan életéről.

A Mulan-legendát sokféle változatban jegyezték le, de a cselekmény szinte mindegyikben ugyanaz: Mulan ruhákat mosott a patakban, amikor meghallja, hogy a falujába katonák érkeznek. A hadsereg képviselői új katonákat toboroztak a háborúba, és minden családnak kellett adnia egy-egy férfit. Mulan családjában viszont csak az öreg és igen beteges apja volt az egyedüli férfi, ezért Mulan úgy döntött, hogy az apja fiának fogja kiadni magát, és így a helyére lépve menti meg a biztos haláltól a szeretett apját. A ballada szerint a család ősi kardját magához véve lépet be a seregbe, ahol hamar kitűnt a rendkívüli képességeivel. Közel bő egy évtizedig volt a hadsereg tagja, és közben egy magasabbra emelkedett a ranglétrán, ami közben végig megőrizte a szerénységét is, így nem fogadatott el semmilyen jutalmat sohasem.

A háborús években még a szerelem is beköltözött Mulan életébe, amikor az egyik tiszttársába Jin Yong-ba is beleszeretett. Az egyik legenda szerint az ekkor már tábornoki rangot elérő Mulan elárulta női mivoltát, aminek Jin Yong is nyugtázott, és idővel a kapcsolatuk olyan irányba fordult, hogy a házasság gondolatával kezdtek kacérkodni.  Egy napon, egy nagyon nehéznek ígérkező csata előtt, Mulan úgy döntött, hogy női ruhában megy a csatatérre, hogy katonái felismerjék a valódi kilétét. A katonák reakciója tele volt tisztelettel és csodálattal. Meghatotta őket a bátorsága és a bölcsessége, amivel úgy inspirálta a sereget, hogy az képes volt a csatát megnyerni. A diadal után a császár meg akarta jutalmazni Mulant, aki azonban nem kért mást, mint egy lovat, hogy haza tudjon menni. A történet egyik változatában Mulan hazatér, és ekkor szembesül azzal, hogy az apja időközben elhunyt. Némely verziókban ezek után egyáltalán nem érzi magát hősnek, inkább magányos lesz, és ezért dönt az öngyilkosság mellett.

Az „igazi” Mulan

A történelmi valóság az, hogy az Északi Wei-dinasztiát egy türk nyelvet beszélő nomád törzs alapította, amelynek pár év alatt sikerült Észak-Kína jelentős részét egyesíteni. A királyság egyre inkább kínai jelleget kezdett mutatni, amely még a vallásban is átvette a kínai taoizmust. A királyságnak számos háborúja volt a tőlük északra élő nomád népekkel, amelyek során mindig védekezni kényszerült a dinasztia. Ez fordult meg 429-ben, amikor a Wei-dinasztia indított átfogó támadást a Külső-Mongóliában élő nomádok ellen. A háború egy évtizedig tartott, és 439-re sikerült legyőzni az ellenfeleket, amivel megvalósult Észak-Kína egyesítése. Észak-Kína egyesítésével Wei ellenőrzése alá kerültek a Kínát Közép-Ázsiával összekötő útvonalak menti kereskedelmi központok és oázisok. Mulan története erre az időszakra esik, de a story számos eleme 620 körül született meg. Ekkor jelent meg történet egy harcos nőről, akinek a legendája egybeolvadt az ő történetével. Azt mind a mai napig nem tudjuk, hogy valóban létezett-e, hogy van-e bármennyi valóságalapja a történetének. De az bizonyos, hogy az északi nomádok ellen vívott közel egy évtizedes háború idejében a katonák számára szükség volt egy reményforrásra, ami inspirálta őket a harcra. A kínaiak több, mint három évszázadon át vívtak élet-halál harcot a barbárnak tartott nomádokkal, és ehhez a harchoz szükséges volt olyan jelképekre, mint Mulan.

Mulan a modern világban

Mulan legendája minden alkalommal újra életre kel, amikor Kínának reményre és ihletre van szüksége. Karaktere napjainkban is nagyon népszerű motívum a művészetben és az irodalomban is egyaránt. Több mint egy tucat film és színházi produkció hősnőjeként jelenik meg, nem is beszélve a modern regényekről, könyvekről. Emlékművei a világ számos pontján megtalálhatók, de még azon kívül is, ugyanis a Vénuszon egy krátert neveztek el róla. A bátorság és a becsület szimbóluma, és a kínai emberek szerint ő egy igazi valódi ember volt, és amíg a története inspirálja őket, addig teljesen mindegy számukra, hogy tényleg létezett-e egyáltalán.

Felhasznált irodalom

http://wiki.konfuciuszintezet.hu/index.php/%C3%89szaki_Wei-dinasztia

https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/ballad-hua-mulan-legendary-warrior-woman-who-brought-hope-china-005084

https://www.britannica.com/topic/Wei-dynasty

https://www.chinahighlights.com/travelguide/article-movie-real-story-of-mulan.htm

https://www.esquire.com/entertainment/movies/a33917170/real-hua-mulan-true-story-facts/

https://www.radiotimes.com/news/film/2020-09-08/mulan-disney-true-story-hua-ballad/

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva