Hatástalanítás közben robbant a II. világháborús bomba Lengyelországban

A valaha volt legnagyobb, fel nem robbant II. világháborús bomba hatástalanítás közben lépett működésbe a Balti tenger egyik hajózási csatornájában.

A pokolgépet a britek egyik nehézbombázója dobta le 1945-ben egy légitámadás során, a német Lützow cirkálót támadva. A Royal Airforce által használt Tallboy-típusú bomba 12 méter mélyen fúródott a tengerfenékbe, ahonnan csak az orra látszódott ki, akár egy jéghegy csúcsa.

II. világháborús bomba: Tallboy
A Tallboy-t úgy tervezték, hogy a célpont közelében essen le, majd a a felrobbanása által keltett hatalmas lökéshullámmal tönkretegye az ellenséges objektumot. (Forrás BBC News)

A haditengerészet egy olyan távirányítású technikával próbálta semlegesíteni a bombát, ami ha sikeres, elégeti a robbanótöltetet anélkül, hogy az felrobbanna. A hatástalanító procedúra megkezdése előtt körülbelül 750 lakost evakuáltak Swinoujscie kikötőváros környékéről.

A szakértők ilyen eljárási technika használatánál 50%-ra teszik a detonáció bekövetkeztének esélyét, így a működésbe lépő bomba nem érte felkészületlenül a lengyeleket; az október 13-án bekövetkezett robbanáskor minden tűzszerész búvár a veszélyzónán kívül volt.

Forrás: BBC News

„A hatástalanító folyamat detonációvá vált. Az objektum semlegesítettnek tekinthető, nem jelent többé veszélyt a Szczecin-Swinoujscie szállítási csatornára” – mondta Grzegorz Lewandowski hadnagy, a Lengyel Haditengerészet partvédelmi flottilájának szóvivője.

A II. világháborús bomba 75 év elteltével is megőrizte puszító erejét; robbanásakor hatalmas vízsugár lövelt a magasba, valamint a Tallboy által keltett lökéshullámot a kikötőváros több részében is észlelték az ott tartózkodók.

„A műveletek során senki sem sérült meg és az infrastruktúrában sem keletkezett kár” – nyilatkozta Swinoujscie polgármesterének szóvivője.

A hírhedt Tallboy „földrengés” bomba 5,4 tonnájának közel felét robbanótöltete tette ki. Ennek fergeteges hatását kiválóan példázza az alábbi jelenet a Ramboból, melyben Sylvester Stallone detonál, majd elszabadul a pokol…

A robbanás 3:10-nél következik be. (Forrás: YouTube Movies)

Források: BBC News, Múlt-kor történelmi magazin

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva