A Hunyady család múltja és jelene – Interjú Hunyady József gróffal

2024. február 23-án „Atyai Örökség, Közös felelősség. – IV. Károly király és Habsburg Ottó élete és emlékezete” címmel tartottak előadást és kiállítást a perkátai Győry-kastélybana Habsburg Ottó Alapítvány és a Perkátai Általános Művelődési Központ jóvoltából.  Az előadáson szó esett IV. Károly király és fia, Habsburg Ottó kapcsolatáról a kastélyhoz kötődő Hunyady családdal. Az eseményen beszédet tartott Hunyady (IV.) József gróf, aki a kastély utolsó urának, Hunyady (II.) Imrének az unokaöcse és 1994 óta a magyarországi Hunyady birtokokat kezeli. Beszéde után felkerestem, hogy meséljen a család múltjáról és emlékeiről.

A gróf urat ugyan nem mutatja a családfa, de II. Hunyady Imre gróf unokaöccse.
Kép forrása: Perkáta grófjai.

A Hunyady család a kommunista diktatúra alatt emigrálni kényszerült. A család tagjai külföldön telepedtek le, Ön már kint született, nevelkedett. Hogyan emlékezik vissza, miket meséltek a családban azokról az időkről?

Olaszországban nőttem fel, és apám meghalt, amikor 7 éves voltam. Nagyon kevés kapcsolatom volt a magyar családommal, amíg a 90-es években Magyarországra nem költöztem. Ennek ellenére tudom, hogy a család többi tagjához hasonlóan apám is Ausztriába ment. Ott kapta meg az osztrák állampolgárságot, és onnan élt Egyiptomban, Angliában, Franciaországban és végül Olaszországban.

Amikor elkezdtem Magyarországon élni, találkoztam más, szintén külföldön élő magyar rokonokkal, akik meséltek nekem az életükről Magyarországon és külföldön. Azt hiszem, mindannyiuknak nagyon nehéz volt, különösen a család idősebb tagjainak, akiknek nehéz volt újrakezdeni. Ugyanakkor mindannyian idegen nyelveket beszéltek, így gyorsan alkalmazkodhattak a külföldi élethez.

„Hunyady József, a király halála után, végig hű maradt a királyi családhoz, és segítette őket anyagilag is. A nagyapám után is megmaradt a kapcsolat a Habsburg-családdal is.” A citált sorokat Ön említette az eseményen. Mesélne arról, hogyan ápolták a kapcsolatot?

Apám sokszor írt Ottó főhercegnek. Amikor Ottó az Egyesült Államokba ment, meglátogatta Imre nagybátyámat. Apám is Rudolf főherceg barátja volt, és meglátogatott minket, amikor Rómába jött dolgozni. Rudolf volt a bátyám keresztapja. Magyarországon élve összebarátkoztunk Habsburg Györggyel és feleségével, Eilikával is.

Hunyady (III.) József gróf.
forrás: wikipedia.org

A Hunyady család hírnevet szerzett a lótenyésztésben. Elég beszédes, hogy Európa egyik legfontosabb lóversenye „Graf Kálmán Hunyady Memorial” vagy hazai viszonylatban a Batthyány-Hunyady Díj, őrzik a család nevét. Mindemellett a család kiemelkedik a bortermelés terén is napjainkban. Az Ön felmenője, Hunyady (III.) József gróf volt a második világháborúig a dél-Balaton legnagyobb bortermelője. 1993-ban, a rendszerváltás után Magyarországra költözött, vagy ahogy Ön mondja: visszajött. Mesélne a családi bortermelés múltjáról és jelenéről?

A Hunyady családnak Kéthelyen, a Balaton déli partján voltak birtokai. Ez egy olyan vidék, amely nagyon jó szőlőtermesztésre és borkészítésre. A Kéthelyi-dombságon van egy nagy és szép pince, amelyet őseim építettek, és amely a Hunyadyak számára a bortermelés fontosságáról tanúskodik. Amikor visszajöttem, ismét telepítettem néhány szőlőt Kéthelyen, és a Hunyady pince új tulajdonosával kezdtem el bort készíteni. Még mindig minden évben készítek bort, bár mennyisége az évjáratok minőségétől függően változik.

Nagyon szépen köszönöm az együttműködését, a türelmét és az idejét. A jövőben sikerekben és eredményekben gazdag munkát kívánok!

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva