Bárány Péter András

A History Channelen és sok más tévécsatorna műsorkínálatában gyakran előveszik különböző összeesküvés-elméletek végett a nácikat. Tény, hogy vannak igazán érdekes teóriák; a tengeralattjárón szökő Hitlertől az egészen meredek, T-rexen Holdon lovagló Führerig, mi azoban egy lényegesen ,,földhözragadtabb” témánál; a náci űrprogramnál maradtunk.

Teljesen képtelen elképzelések láttak napvilágot… (Forrás: Twitter/@ironskifilm)

Wernher von Braun, aki lehetővé tette az űrkutatást

A náciknak nagy szerepe volt abban, hogy meghódíthattuk az űrt, azonban ezért nem Hitler, hanem egy kiváló tudósa, Wernher von Braun az illetékes.

von Braun 1964 májusában, a Marshall Űrközpont (NASA) igazgatójaként
(a háttérben az általa kifejlesztett modellek makettjei)
Forrás: Wikipédia

Wernher von Braun (Wirsitz, Német Birodalom, 1912. március 23. – Alexandria, Virginia, USA, 1977. június 16.) német tudós, a rakétatudomány és az űrrepülés kiemelkedő alakja. A második világháború előtt és alatt a Harmadik Birodalom rakétaprogramjának, a megtorlófegyverek (Vergeltungswaffen) fejlesztésének, majd 1945-től az Egyesült Államok rakéta- és űrrepülési programjának egyik vezetője volt. Az Egyesült Államokban az űrprogram és a holdra szállás megvalósításának kulcsfigurájaként tartják számon.

,,A megtorlás fegyvere”

A fau-egyes (V-1) még nem ért el olyan sikereket, mint a kettes változata; ezek ugyanis gyakran már a kilövés pillanatában felrobbantak.
(A fegyver a későbbi fejlesztések során a robotrepülők előfutárává vált.)

náci fejlesztésű v-1
A V-1 belső szerkezete részben feltárva (Forrás: U.S. Air Force photo)

A második számú megtorlófegyver, a V-2 már sokkal hatékonyabbnak bizonyult. A fau-kettes egy egyfokozatú, folyékony hajtóanyagú ballisztikus rakéta volt. A II. világháború során London és Antwerpen kikőit támadták vele, több ezer ember halálát okozva. A háború befejezését követően mind a Szovjetunió, mind az Egyesült Államok a V–2 rakétákat használta fel saját rakétaprogramjához. Ez volt az első ember alkotta eszköz, ami nem a világűr elérése céljából, de kilépett a világűrbe.

Eredeti II. világháborús felvételek a Harmadik Birodalom V-2 rakétáiról működés közben

A Harmadik Birodalom rakétaprogramjának csúcsterméke letette az alapokat az űr meghódításához, és hozzájárult az Űrverseny kiéleződéséhez.

Az Űrverseny (1957-1969)

A náci rakétaprogram

,,A németek rakétaprogramja kizárólag a fegyvergyártásra szorítkozott. Ez volt az egyetlen oka, hogy a Harmadik Birodalom támogatta a rakéták gyártását. A cél az volt, hogy létrehozzák a V-2-t, majd esetleg további nagyobb, interkontinentális rakétákat is gyártsanak.” 

Michael Neufeld, a Smithsonian űrkutatás-történeti kurátora

Elérhettek-e volna a nácik az űrbe?

Az ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feltenni is kár, nemhogy részletekbe menő összeesküvés-gyártásba kezdeni. Sok sci-fi rajongó és izgalomra vágyó tesz egyenlőségjelet a rakéta- és az űrprogram közé, azonban ezek hibás következtetések. Ahogyan feljebb említésre került; Hitler kizárólag azért támogatta a programot, mert úgy gondolta, hogy az jelentős katonai potenciált hordoz magában. A projekt űrrepülési/űrkutatási felhasználásáról szó sem volt.

Von Braun és az űr

Wernher von Braun az űr megszállottja volt. Sok más német kutatótársával egyetemben úgy gondolkodott, hogy a rakétaprogram ,,farvizén evezve” alkalmas időben sor kerülhet a világegyetem felfedezésére is. Von Braun hiába volt azonban kora egyik legkiemelkedőbb tudósa, nem gondolkodhatunk róla feketén-fehéren.

Amellett, hogy erősen szélsőjobboldali nézeteket vallott, a náci párt és az SS tagja volt. A fegyvergyártás nem akarata ellenére valósult meg és azt sem feltételezhetjük, hogy kizárólag az űrprogram megvalósulának lehetősége miatt vett részt a hatalmas pusztítást okozó náci szuperfegyverek megalkotásában.

Wernher von Braun náci tisztek körében
Wernher von Braun német tisztek körében (1941) Forrás: Bundesarchiv Bild

A Hitleren egyre jobban elhatalmasodó paranoia miatt von Braun 1943 októberétől az SS titkos megfigyelése alatt állt. Ekkor jelentették róla, hogy Helmut Göttrup és Klaus Riedel társaságában, a peenemündei mérnök klubban arról beszélgetnek, hogy milyen kár, hogy egy fegyveren és nem egy űrhajón kell dolgozniuk.

A Gemkapocs művelet

1945 elején, amikor a Harmadik Birodalom már az összeomlás szélén állt, von Braun összegyűjtötte mérnökcsoportját, és feltette a kérdést, hogy kinek és milyen módon akarják megadni magukat. A többség elképzelni sem tudta, hogy a szovjeteknek, ezért az amerikaiaknak való megadás mellett döntöttek, akik kimenekítették őket a felelősségre vonás alól.

Sokan a kimenekítettek közül a náci párt vagy akár az SS tagjai voltak, de tudásuk fontossága felülírt minden morális megfontolást.

Volt ,,náci" tudósok
Hermann Oberth (előtérben) a Hadsereg Ballisztikus Rakéták Ügynökség tisztviselőivel 1956-ban. Balról jobbra Oberth körül: 1) Dr. Ernst Stuhlinger (ül). 2) Toftoy vezérőrnagy, a Gemkapocs művelet parancsnoka 3) Dr. Wernher von Braun, a Fejlesztési Műveletek Osztályának igazgatója (félig ül) 4) Dr. Robert Lusser (Forrás: U.S. Army photo)

A Gemkapocs műveletnek köszönhetően az amerikaiak olyan nevekkel gyarapították tudóstársadalmukat mint a fenti képen látható német szakemberek, akiknek (sokan mások mellett) komoly szerepe volt abban, hogy meghódíthattuk az űrt.

Von Braunnal az amerikai különleges ügynökök bankot robbantottak. Azzal, hogy a tehetséges kutatót sikerült a kezükre keríteni, óriási előnybe kerültek a Szovjetunióval szemben. Az Amerikai Egyesült Államok megszerezte magának azt az embert, aki felelős volt (sokan mások mellett) azért, hogy az ember leszállhatott a Holdra, ahol állítólag tényleg elhangzott az a mondat, hogy ,,For all Mankind”; azaz: ,,az egész emberiségért…”

A holdraszállás (Forrás: DevianArt)

Történelem és fikció (?)

,,A célom az ismeretlen felkutatása volt. Sosem törekedtem arra, hogy ártatlanok haljanak meg.”

Wernher von Braun, a náci rakétaprogram vezető tudósa

Hangsúlyozta a rabszolgamunka alkalmazása miatt perbe fogott tudós védőbeszédében. Legalábbis a For all Mankind nevű sorozatban, ami alternatív valóságra épül.

For All Mankind (televíziós sorozat, 2019-) előzetese

A sorozat szerint a Holdra a szovjetek szálltak le először, nem az amerikaiak, melyért az ekkorra már az USA űrkutatási és űrrepülési szervezetének (NASA) élén álló von Braunt vették elő, mint felelőst. Meglehetősen kérdéses, hogy mennyi igaz az alapvetően féligazságokkal dolgozó For all Mankind-ból, de érdekes alternatív gondolkodásnak adhat teret.

+1 elmélet: Die Glocke

A német rakétaprogramnak volt egy kevésbé ismert ,,gyöngyszeme”, ami a ,,die Glocke”, avagy a Harang névre hallgatott. Azt az elméletet miszerint a Glocke titkos csodafegyver volt egy újságíró, Nick Cook terjesztette el. A szerző szerint ez egy antigravitációs eszköz lehetett, ami megfordíthatta volna a háború kimenetelét.

Sokan bírálták a Die Glocke-ról szóló állításokat; szenzációhajhász, áltudományos teóriának minősítették. Egyet kell, hogy értsünk a kétkedőkkel: ha Hitler valóban rendelkezett volna egy ilyen kaliberű szuperfegyverrel, akkor miért nem vetette azt be a Berlin felé feltartóztathatatlanul nyomuló szövetségesek ellen?


Ami viszont tény, hogy a világ sokat köszönhet egy valóságos szuperfegyvernek, a V-2-nek, amelyért a von Braun professzor vezette náci rakétaprogram volt a felelős.


Még több csodafegyver a Harmadik Birodalomból:


0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatar placeholder

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.