A Spy Among Friends – Kém a csapatban

Amióta  létrehozta az emberiség az első civilizációkat, és azok elkezdtek egymással rivalizálni, vagy éppen háborúskodni, megjelentek az első kémek is a történelem színpadán.  A kémek élete igen rejtélyes volt mindig, ezért számos legenda és történet született velük kapcsolatban. Ezek pedig idővel megjelentek a könyvek lapjain, vagy filmek, sorozatok formájában lettek ismertek a nagyközönség előtt. A legtöbb ember fel is tud sorolni pár híres kémet, akik némelyike valós személy volt (Pl. Mata Hari), vagy olyan kitalált karakter, akit viszont élő személyről, vagy személyekről mintáztak (pl. James Bond).

Ben Macintyre brit történész és író, a The Times vezető újságírójának és szerkesztőjének a neve nemcsak Angliában ismert, hanem szerte a világon, ugyanis számos nyelven jelentek már meg az általa írt regények, amelyek többsége a XX. század híres kémjeivel, kémtörténeteivel foglalkozik. Műveiből az elmúlt évtizedben magyar fordítások is készültek, így többek között megjelent a Dupla csavar – a normandiai partraszállás kémtörténete, vagy A vagdalthús hadművelet című regény. A SAS Rogue Heroes címet viselő kötete a második világháború poklába repíti az olvasókat, azon belül is az angol hadsereg egyik elit különleges alakulatának a története bontakozik ki a szemünk előtt. A regény szolgált alapul az Engedetlen Hősök című 6 részes BBC sorozat elkészültéhez, ami az egység megszületésétől egészen az afrikai harcok végéig mutatja be az események alakulását, és hazánkban az HBO Maxon is megtekinthető.

Ben Macintyre 2014-ben jelentette meg A Spy among Friends: Kim Philby and the Great Betrayal címet viselő regényét, ami magyar nyelven a Kém a csapatban: Kim Philby és a nagy árulás címmel jelent meg 2015-ben. A könyv hetekig a bestseller listák élén volt, és 2014 legjobb kémregényének is megválasztották. Ben Macintyre egy született mesemondó erejével tárja fel Kim Philby életét, aki a kétszínűség mestereként vonult be a hidegháború történetébe. Teljes nevén Harold Adrian Russell Kim Philby, egyszerre volt a Westminster School tanulója, a cambridge-i diplomás, a klubtag, a krikett rajongó, a fáradhatatlan partiarc, a titkos ügynök, és Ben Macintyre megfogalmazásában a „nagyszerű áruló”. Philby nevéhez több száz ember halála köthető, arról nem is beszélve, hogy évtizedeken át a manipuláció mestereként a nyugati hírszerzési szolgálatokat az orruknál fogva vezette, és így minden egyes érzékeny információ a KGB birtokába jutott a kettős ügynök ténykedése nyomán. Philby életében sok ember vett részt, vagy tűnt fontosnak, így feleségek, szeretők, gyermekei, barátai, kollégái mind megbíztak benne.

Még orosz felügyelőtisztje, a cambridge-i orosz kémhálózatot irányító, mindig nyájas és kifinomult Jurij Modin is túlságosan rejtélyesnek írta le Philbyt. Modin jelentéseiben kiemelte, hogy az angol egyfajta rejtélyes páncélt burkolta be, amin senki, sem a családja, de még a KGB sem igazán tudott teljes mértékben áthatolni, és megismerni az a mögött rejtőző „igazi” embert. Nem sokkal halála előtt egy újságírónak adott interjút Moszkvában: ebben Philby azt állította, hogy nem szerette megtéveszteni az őket körülvevő embereket, emiatt sokszor rosszul érezte magát. Ezen állítás igazságtartalmát ellenőrizni nem tudjuk, de az tény, hogy soha nem ingott meg kettős élete során, egyszer sem követett olyan hibát, ami a lebukásához vezetethetett volna. Nem rajta múlt, hogy nyugaton rájöttek a kettős életére, más ember hibája vezetett el oda, hogy menekülnie kelljen. Ehhez pedig a lehető legnagyobb hidegvérre volt szükség, amit harmadik felesége is megtapasztalhatott akkor, amikor egyszer megkérdezte tőle, hogy mit tekint fontosabbnak az életében: a családját vagy a kommunista pártot? Szemrebbenés nélkül hangzott el a válasz, hogy természetesen a pártot.

A kétszínűség mestere egyszerre volt nagyszerű és rettenetes zseni, aki simán be tudott illeszkedni a hidegháború korában a környezetébe, de azt senki nem gyanította, hogy az álarc mögött egy valójában nagyon is elkötelezett személy él, aki nemcsak, hogy hitt a kommunizmusban, hanem a végsőkig hűséges is volt hozzá. Önmagát nem árulónak, hanem egyszerűen csak hűségesnek tartotta: Philby a klubok, a partik, a krikettmeccsek világa ellenére fanatikusan kitartott a saját maga által felállított elvek mellett, amit a nyugati világban kevesen tudtak igazán megérteni. A története bármennyire is egyedinek tűnik, egyáltalán nem volt az. Az angol értelmiség tagjai között nagyon sok hozzá hasonló akadt, aki a náci hatalomátvétel, a spanyol polgárháború, az Európában végbemenő változások nyomán a kommunizmus felé fordultak, és a károsnak tartott kapitalista rendszer bukásáról kezdtek álmodni.

Kim Philby története A spy among friends – Kém a csapatban című sorozatban tekinthető meg az HBO Max-on február 7.-től. A hat részes minisorozat szereplőgárdája igen impozáns: Kim Philbyt az Emmy-díjas Guy Pearce (Az időgép, A bombák földjén, Prometheus) játssza, míg a sorozatbeli és az igazi történetben is fontos szereppel bíró barátját Nicholas Elliott-t pedig a szintén Emmy-díjas Damian Lewis(Az elit alakulat, Homeland, Billions). Anna Maxwell Martin(Good Omens, Line of Duty) pedig Lily Thomas szerepében látható a minisorozatban.

A sorozatban Nick Murphy rendező Kim Philby történetét ezúttal egy új megközelítésben tárja elénk Ben Macintyre regénye nyomán. A neves szereplőgárda és az állandó feszültség mellett a változatos helyszínek is gondoskodnak a történet sokoldalú bemutatásáról. Isztambul, Bejrút, London, Moszkva, Ohió jelentik a főbb helyszíneket. Az első rész a nagy leleplezéssel veszi a kezdetét, amikor egyre inkább nyilvánvalóvá kezd válni, hogy Philby egy áruló, aki már két évtizede a KGB-nek is kémkedik. Londonból az egyik legjobb barátja, Nicholas Elliott MI6 ügynök érkezik Bejrútba azzal a céllal, hogy vagy szerezze vissza, vagy bírja vallomásra. Mindezt úgy kell megvalósítania, hogy közben Eliott maga is kételkedik abban, hogy a barátja vajon áruló, és ha igen akkor pedig milyen mélységben tekinthető annak. A sorozat ekkortól válik egy igazi kémtörténetté, amiben az időben és a térben ugrálunk, és mozaikról mozaikra kezd a kirakós összeállni, lépésről lépésre tudjuk meg, hogy ki mit is tud Philbyről. Elliott Philby árulását vizsgálja, de közben a CIA és az MI6 is figyeli az eseményeket, az eredményt várva. Talán ennek is tudható be, hogy Elliott zavarban van, hiszen azzal, hogy a saját barátját kell vizsgálnia, az egész korábbi saját élete, értékrendszere esik darabjaira. Lily Thomas szintén egy angol ügynök, aki részt vesz a vizsgálatban, és a szerepe csak erősíti a meglévő drámát.

Rengeteg apró izgalmat kínál a kódokra és kettős jelentésekre épülő világ a sorozatban. Az esernyős férfiak utasításokat cserélnek az újságokban; a neveket látszólag rosszul ejtik ki, hogy így titkos üzenetet közvetítsenek. A Kém a csapatban igazán remekel a hidegháborús kémvilág bemutatása terén. Ha jól figyelünk felismerhetjük az angol hírszerzés hibáit is, amit szintén jól ábrázol a rendező. Úgy működik a MI6 mint egy öregfiúk klubja, ahol a fontos döntések a klubban vagy a krikettpályán születnek. Amikor ezt a rendszert az egyik tagjuk megkérdőjelezi azzal, hogy a kommunizmus szolgálatába áll, megzavarodnak, megriadnak. A régi világgal szemben az új világot, a kémek egy új generációját képviseli Lily Thomas, aki a hírszerzés szemében csak egy „nő”,  míg férje csak egy „fekete”.

A sorozat egyik központi kérdése egyszerű: hogyan menekült meg Philby Elliott karmai közül Bejrútban, hogy aztán Moszkvába szökhessen? Elliott titkos műveletet hajtott végre, és eleve el akarták engedni? Vagy Philby egyszerűen túljárt a legközelebbi barátja eszén? – Gondolod, hogy Philby kijátszott téged az első pillanattól fogva, amikor találkoztál? – tette fel a kérdést Lily Thomas Elliottnak egy hosszas kihallgatása során. A kiterjedt visszaemlékezések és más nem-lineáris történetmesélés révén ezt a kérdést járja körbe a sorozat. Hűen ábrázolja a rendező Philby azon képességét, amivel levett mindenkit a lábáról legyen az nő, vagy férfi. A másik bizalmába, barátságába való beférkőzés volt az egyik legerősebb fegyvere, ugyanakkor viszont a csillagokat is lehazudta az égről, ha úgy kívánták az érdekei, ugyanakkor ezt olyan jól csinálta, hogy évtizedekig senkinek az eszébe sem jutott volna, hogy valójában két kapura játszik. A Kém a csapatban története az hidegháborús hírszerzés világába kalauzol el, de mellette a hűségről, a bizalomról, a kettősségről és az árulásról is egyaránt szól.

Történelmi szempontból nézve Philby a leghírhedtebb szovjet kettős ügynök volt, aki olyan események láncolatát indította el, amely nemcsak néhány ember életét tette tönkre, hanem súlyos csapást mért a brit és az amerikai hírszerzési műveletekre is. Egyetlen brit kém semokozott nagyobb kárt a Nyugatnak, mint Philby, aki az 1930-as évektől egészen 1963-as disszidálásáig a Szovjetunió javára kémkedett. Philby és a cambridge-i ötök élete a 20. századi brit történelem egyik leglenyűgözőbb története, amibe most mi is betekintést nyerhetünk, mert a Kém a csapatban összes epizódja február 7-től elérhető a HBO Maxon.

A cikk támogatója a Sony Pictures Television.

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva