Az 5 leghíresebb történelmi gyémánt ékszer

A gyémántok időtlen szépsége és páratlan ragyogása évszázadok óta rabul ejtik az emberiséget. A történelem során királyok és királynők, valamint rablók és kalandorok áhították ezeket az értékes drágaköveket, amelyek a gazdagság, a hatalom és a romantika szimbólumaiként manifesztálódtak kollektív képzeletünkben. Tartson velünk egy káprázatos utazásra és fedezze fel a leghíresebb történelmi gyémántékszerek lenyűgöző történetét.

Koh-i-Noor

A gyűrűben található gyémántot India Golconda régiójában bányászták, neve, a Koh-i-Noor perzsa nyelven azt jelenti a „Fény hegye”. Ovális alakja és lenyűgöző, 105,6 karátos súlya páratlan értékű értékké teszi. Legkorábbi feljegyzett története a 13. századra nyúlik vissza, amikor a Kakatiya-dinasztia jókora kincstárának részeként különböző hindu szövegek említik. A legenda szerint a gyémánt eredete még korábbra, az indiai mitológiában a Kauravák idejére vezethető vissza.

A Koh-i-Noor gyémánt történeti múltja során számos hódító kezén keresztül jutott el mai helyére, így útja a hatalom, a hódítás és a tulajdonjogi viták érdekes története. Különböző uralkodók és birodalmak birtokolták az idők során, akik mindannyian saját fejezetet fűztek hozzá a gyémánt történetéhez.

1739-ben Nader sah perzsa császár megszállta Indiát és kifosztotta a Mogul Birodalom kincstárát, így a Koh-i-Noor-t is megkaparintotta. Perzsa tulajdonban maradt egészen 1813-ig, amikor is a pandzsábi szikh birodalom alapítója, Ranjit Szingh maharadzsa birtokába került. A gyémánt a szikh uralkodók turbánjait díszítette egészen addig, amíg a Brit Kelet-indiai Társaság 1849-ben el nem csatolta Pandzsábot.

A második angol-szikh háborút követően a brit birodalom a Lahore-i szerződés részeként igényt tartott a Koh-i-Noor gyémántra. A gyémántot 1850-ben Viktória királynőnek ajándékozták, aki a gyémántot újracsiszoltatta, majd a brit koronaékszerek közé emelte. Több brit királynő, köztük Alexandra és Erzsébet királynő koronáját is díszítette.

A Koh-i-Noor gyémánt a mai napig a hatalom és a presztízs szimbóluma maradt, amely a Brit Birodalom és az indiai szubkontinens közötti történelmi kapcsolatokat jelképezi. A londoni Towerben kiállított gyémánt látogatók millióit vonzza évente, akik a Koh-i-Noor csillogásán keresztül betekinthetnek az indiai birodalmak és országok véráztatta történelmébe.

Cullinan

Az 1905-ben a dél-afrikai Premier bányában talált hatalmas nyers gyémánt nevét a bánya tulajdonosáról, Sir Thomas Cullinanról kapta. A figyelemre méltó drágakő már puszta nagyságával lenyűgözte a világot; súlya elképesztő 3106 karát.

Mérete miatt a Cullinan-gyémánt csiszolása komoly kihívást jelentett, ezért a kényes és bonyolult folyamattal az egyik legjobb gyémántcsiszoló szakembert, Joseph Asscher és csapatát bízták meg. Feladatuk az volt, hogy a kolosszális nyersgyémántot kisebb, csiszolt drágakövekké alakítsák át. A vállalkozás magasfokú precizitást és szakértelmet igényelt a drágakőben rejlő valódi szépség kihozásának érdekében.

A Cullinan-gyémántot gondosan kilenc nagyobb kőre osztották, amelyek mindegyike egyedi csiszolással és tömeggel rendelkezik. Ezek közül a legnagyobb, 530,20 karátos Cullinan I., más néven Afrika Nagy Csillaga. A gyémánt ma a brit koronaékszerek részét képező, keresztet viselő uralkodói jogarban foglal helyet, amely a gyémántipar és a brit monarchia közötti tartós kapcsolatot szimbolizálja. A Cullinan-gyémántból származó másik nyolc drágakő különböző királyi dísztárgyakban látható, páratlan szépségük és történelmi jelentőségük bizonyítékaként túlmutatva korokon és határokon, a gyémánt időtlen varázsát és maradandó értékét szimbolizálva.

Hope

A legendás kék gyémánt, amely generációkat bűvölt el különleges szépségével és magával ragadó történetével. Ez a ritka drágakő a világ egyik leghíresebb gyémántjaként írta be magát a történelemkönyvekbe, ami nemcsak figyelemre méltó színének, hanem a körülötte lévő izgalmas történeteknek is köszönhető.

A 45,52 karátos, jellegzetes mélykék árnyalattal rendelkező Hope-gyémánt a feltételezések szerint az indiai Golcondában található Kollur bányából származik. Korai történetét számos rejtély övezi, pontos eredetének és első tulajdonosainak kilétét még jelenleg is homály fedi. A drágakő először a 17. században vált széleskörűen ismertté, amikor Jean-Baptiste Tavernier francia drágakőkereskedő birtokába került. A legendák szerint a gyémántot egy szent hindu szobor szeméből lopták el, ami átkot szórt a tolvajokra, így azok rövidesen a másvilágra távoztak. Ezek a történetek azonban valószínűleg inkább romantikus díszítések, mint történelmi tények.

Az évszázadok során a Hope (remény)-gyémánt számos alkalommal cserélt gazdát, többek között európai királyi családok gyűjteményeiben is megfordult. Amikor XIV. Lajos birtokába került, a jellegzetes koronázási francia kék gyémántként (franciául: Le bleu de France) díszítette a koronáját. A gyémánt története tragikus fordulatot vett a francia forradalom idején, amikor a francia koronaékszerekkel együtt eltűnt.

Végül a 19. században, Londonban került elő újra. A drágakő szerencsétlenséggel való asszociációját annak köszönheti, hogy egy sor szerencsétlen sorsú személy tulajdonában volt. Köztük volt Henry Philip Hope, aki egyben a gyémánt návadója is. 1912-ben a drágakő egy amerikai hölgy, Evalyn Walsh McLean birtokába került, akit nem riasztott vissza a gyémánt állítólagos átka. Gyakran viselte a gyémántot, még akkor is, amikor életét sorozatos személyes tragédiák árnyékolták be.

1949-ben, Evalyn Walsh McLean halálát követően a Hope-gyémántot Harry Winston ékszerész vásárolta meg, aki felismerte egyedülálló történelmi és kulturális jelentőségét. Winston a gyémántot a washingtoni Smithsonian Intézetnek adományozta, ahol jelenleg is ki van állítva.

A Hope-gyémánt kivételes mérete, lenyűgöző színe, valamint a rejtélyes és szerencsétlen történetek az elegancia és az intrika maradandó szimbólumává tették. Története visszhangra talál azok körében, akiket a drágakövek varázsa és az általuk hordozott történelmi történetek rabul ejtenek.

Regent

A rendkívüli méretű és ragyogású, csodálatos drágakő jelentős helyet foglal el mind a francia, mind a gyémánttörténelemben. A kivételes minőségéről és magával ragadó szépségéről ismert 140,64 karátos gyémánt nemzedékeket varázsolt el figyelemre méltó történetével.

A gyémánt útja az indiai Golconda régióban kezdődött a 17. század közepén, amely időponthoz megtalálását kötik. A nyers formában is lenyűgöző drágakő kivételes tisztasággal és lenyűgöző kék-fehér színnel rendelkezik Hatalmas mérete és páratlan ragyogása felkeltette mind a gyémántrajongók, mind a királyi családok figyelmét.

1698-ban a Regent-gyémántot Thomas Pitt, az indiai Madras kormányzója szerezte meg. Ő adta el II. Fülöpnek, Orléans hercegének, Franciaország régensének, akiről a gyémánt a nevét kapta. A drágakő később XV. francia Lajos ünnepi koronáját díszítette, a francia monarchia pompáját és fényűzését szimbolizálva.

A francia forradalom idején a régensgyémántot elrejtették, majd 1812-ben eladták IV. György angol királynak. Nem sokkal később a gyémánt ismét gazdát cserélt és a Habsburg Birodalom Aranygyapjas Lovagrendjének birtokába került.

A régensgyémánt ma a párizsi Louvre Múzeumban látható, ahol történelmi jelentőségéről és mágikus vonzereje továbbra is lenyűgözi a világ minden tájáról érkező látogatókat.

A Regent gyémántot figyelemre méltó mérete, rendkívüli tisztasága és gazdag történelmi öröksége a világ egyik leghíresebb gyémántjává teszi. Története megtestesíti a királyi udvarok csillogását, bőségét és pompáját.

Ez a négy történelmi gyémántékszer, amelyeknek mindegyike saját, magával ragadó történettel rendelkezik, páratlan szépségével és történelmi jelentőségével lenyűgözte a világot és örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. A Koh-i-Noor birodalmakon átívelő útjától a Cullinan figyelemre méltó méretén át a Hope titokzatos varázsáig ezek a drágakövek kitörölhetetlen nyomot hagytak az emberiség gyémántok iránti kollektív rajongásában.

Orlov

A gyémánt a dél-indiai Golconda bányákból származik, amelyek a 18. század eleje előtt az egyetlen kiváló minőségű színtelen gyémántok forrása a világon. A legenda szerint az orlovi gyémánt egykor a dél-indiai Tamil Nadu állam Srirangam templomában az  istenséget ábrázoló szobor két szeme közül az egyiket jelentette. A Srirangam a hinduk egyik legnépszerűbb és szent zarándokhelye volt Dél-Indiában. A Srirangam fő temploma, a Ranganatha templom egy a vaisnavizmus, a hindu vallás egyik ágának volt templom, és Visnu Istennek szentelték. A legenda szerint egy francia kalandor szerezte meg, lopta el a gyémántot, kihasználva egy viharos éjszakát. A francia eljutott Madrasig, és az ellopott gyémántot 2.000 angol fontért eladta egy angol hajó kapitányának, aki Londonba vitte a gyémántot, és 12.000 fontért eladta egy zsidó gyémántkereskedőnek, aki megtovábbadta egy perzsa vagy örmény gyémántkereskedőnek. Egy másik változatban is előkerül ez a kereskedő, akit Shaffras néven ismer a történelem. E változat szerint az Orlov-gyémánt az indiai mogul uralkodóké volt, és  része volt annak a zsákmánynak, amelyet 1739-ben az iráni Nadir Shah  rabolt el Delhi és Agra kifosztása során. 1747-ben, és ezt követően egy afgán katona lopta el az Orlov-gyémántot, néhány más drága ékszerrel együtt, és elmenekült a Perzsa-öböl környékére, ahol ez a bizonyos Shaffrassal felvette a kapcsolatot.

Shaffrasnak nem volt elég készpénze az értékes gyémánt megvásárlásához, ezért az afgán Bagdadba egy zsidó kereskedőnek adta el inkább.  Az afgán katona ahelyett, hogy az eladás után hazatért volna, költekezni kezdett Bagdadban, és az egyik mulatsága közepette másodszor is találkozott Shaffrassal, aki nagyon csalódott volt, amikor megtudta, hogy az ékszerek már más kezében vannak. Shaffras elment a zsidó kereskedőhöz, és felajánlotta neki az ékszerek vételárának dupláját, de a kereskedő elutasította az ajánlatot.

Shaffras és két testvére ezért inkább megölték a zsidó kereskedőt és ellopták az összes ékszert, de később rájöttek, hogy az afgán lebuktathatja őket, ezért vele is végeztek. A két gyilkosság eredményeképpen két titokzatos zsák landolt éjszaka a Tigris folyóba.

De a gyilkosságok nem értek véget ezzel. Amikor eljött a zsákmány megosztásának az ideje, mind a három testvér ragaszkodott a gyémánt birtoklásához, és egyikük sem volt hajlandó lemondani a követeléséről. Shaffrasnak nem maradt más választása, végzett a két testvérével is. A gyilkosságok után Shaffras úgy döntött, hogy bagdadi tartózkodása már nem ajánlatos. Ezért úgy döntött, hogy Európába költözik, ahol vevőt talál a gyémántjának. Eleinte a törökországi Isztambulba utazott, majd Magyarországon, Lengyelországon, Szilézián át Amszterdamba érkezett, ahol drágakövekkel kereskedőnek állította be magát.

Shaffras több európai uralkodóval lépett kapcsolatba közvetítőkön keresztül, hogy megfelelő vevőt találjon a felbecsülhetetlen gyöngyszemének. Az egyik ilyen uralkodó Nagy Katalin, Oroszország volt, akit nyilvánvalóan lenyűgözött a nagy gyémánt leírása, és meghívta a kereskedőt Szentpétervárra. Itt Lazarev udvari ékszerésznek mutatták be, aki tárgyalásokat kezdeményezett a gyémánt megvásárlásáról. De a tárgyalások nem haladtak előre, mivel a Shaffras által kért árat túlzottan magasnak tartották.

De képbe került Orlov Grigorij Grigorjevics (1734–83), aki Nagy Katalin cárné szeretője volt korábban, amíg egy rivális tönkre nem tette a helyzetet. Orlov ebben a kétségbeesett helyzetben vásárolta meg a híres gyémántot azzal a céllal, hogy visszaszerezze szerelmét. De Katalin nem az a fajta nő volt, akinek egy férfi elég lett volna. „Nagy” Katalin elfogadta az ajándékot, és cserébe egy palotát ajándékozott Orlovnak, de a szeretőjét nem fogadta vissza. A gyémánt a mai napig Oroszországban, a Kreml falai között található meg.

A cikk támogatója a: https://www.gyemantgyuru.hu/

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva