Site icon Történelem Faszagyerekei

Csikatilo, a rosztovi rém története

Sorozatgyilkos. A szó mely hallatán mindenkinek feláll a szőr a hátán. Ők azok az -embereknek talán nem is mondható- „lények” akik háromnál több embert ölnek meg különböző időpontokban. Ahogy történelmünk, úgy sajnos jelen korunk sem szenved hiányt belőlük. Ez egy olyan téma, melyet napjainkban is elég látványosan próbálnak a szőnyeg alá söpörni, de mint tudjuk ez sosem oldja meg a problémákat. A téma tabusága történetesen onnan ered, hogy „amiről nem tudunk az nem fáj”, csakhogy amiről nem tudunk az lehet megöl.

Jelen cikkemben megismerkedünk a keleti blokk leghíresebb sorozatgyilkosával, „X polgártárssal”, a „rosztovi rémmel”, aki az 1970-es évektől elkezdve egészen a rendszerváltásig félelemben tartotta az egész Szovjetuniót.

Kedves olvasók! A cikk erőszakos, a nyugalom megzavarására alkalmas szöveg, illetve képforrásokkal rendelkezik. Mindenki ennek tudatában olvassa végig!

A cikket kizárólag erős idegzetűeknek ajánlom!

A szörnyeteg születése

Andrij Romanovics Csikatilo 1936. október 16-án született az ukrajnai Jablucsneben (Kharkovtól 100km-re észak-nyugatra).

A Sztálin parancsa által mesterségesen előidézett 1932-33-as ukrajnai éhezés (holodomor) 1936-ban még jelentősen éreztette hatását. Ez egy olyan esemény volt melyben több mint három millió ember halt éhen. Az agyaglábakon álló óriás ukrajnai területe természetesen nem tudta 3 év alatt feldolgozni az eseményeket.

Csikatilo szüleiről annyit tudunk, hogy mindketten mezőgazdasági munkások voltak, s egy lepukkant, egyszobás lakásban tengették mindennapjaikat. A családot rendesen megviselte a holodomor. Az éhezés szinte mindennapos volt, kenyér helyett gyakran gyökereket és leveleket kellett enniük, Csikatilo édesanyja pedig többször azt mesélte fiának, hogy születése előtt volt egy bátyja, akit a szomszédok megettek, így a kis Andrij még barátkozni sem barátkozhatott.

A fiú balszerencséjére vizelési problémákkal küzdött, emiatt folyamatosan ágyba vizelt, amiért anyja szüntelenül ordibált vele és megverte. Természetesen édesanyját emiatt nem igazán kedvelte, ezzel szemben édesapját (Roman) mindig is szerette, példaképének tartotta.

A fiatal Csikatilo

1941-ben a náci Németország megtámadta a Szovjetuniót, s a Nagy Honvédő Háború kihirdetése után Csikatilo édesapját elvitték katonának, így a fiú végképp édesanyjára lett utalva.
Csikatilo látta a németek kegyetlen bánásmódját az ukránokkal, gyakran végignézett kivégzéseket, kínzásokat, illetve egyszer szemtanúja volt ahogyan édesanyját a német katonák megerőszakolják, majd kiterelték őket, s felgyújtották házukat.
1943-ban születik egy féltestvére az egyik német katonától, Tatjána. Édesapja német fogságba esett, de túlélte a háborút. Miután a háborúnak vége lett Roman nem sokszor mozdult ki otthonról, ugyanis a fogságba esett katonákat gyávának tartották, emiatt pedig csúfolódás tárgyai lettek.

Andrij tanulmányait 1944-ben kezdte meg. Az iskolában ugyan jó tanulónak írták le, de testalkata (alultápláltság miatt sovány volt), szégyenlőssége miatt még itt is folyamatosan megalázták és kicsúfolták. Emellett ne feledjük el azt sem, hogy otthon édesanyja szüntelenül bántalmazta.


Csikatilo bánatában nagyon sokat olvasott, igencsak jó memóriával rendelkezett (bár ez utóbbit később tagadta). Ekkor lett szemüveges, mellyel az utálkozóknak újabb támadási pontot adott.

A szörnyeteg ébredése

Gondolhatnánk, hogy Csikatilo későbbi élete ennél csak jóbbra fordulhatna, megtalálja az igaz szerelmet, s boldogan él míg meg nem hal. Előre elárulom, hogy sajnos ez nem az a történetet…

Andrij a gimnáziumban lelkes kommunistává vált. Olyannyira érdekelte az eszme, hogy az iskolaújság szerkesztője lett, illetve különböző kommunista, ifjúsági felvonások szervezőjévé tették. Csikatilo az iskolaújságnál ismerkedett meg egy 17 éves lánnyal, de nagyon félénk volt az ellenkező neműek társaságában, ezért sosem merte bevallani neki érzéseit.

Szégyenlősége még csak a torta habja volt. Csikatilo ugyanis impotenciában szenvedett… Azért hadd ne kelljen elmagyaráznom, hogy ez miképp hatott egy serdülőkorú fiú életére, akinek ráadásul eddig sem volt valami tündérporos pályafutása.

Csikatilo tablóképe

Csikatilo életében azonban valami rendkívül váratlan dolog történt, felszínre tört a benne élő szörnyeteg: A mai napig nem tudni, hogy mi váltotta ki belőle, de

17 éves korában rárontott húga 11 éves barátnőjére, a földhöz szorította, majd ennek hatására elélvezett.

A dolognak nem lett semmi következménye. Csikatilo 1954-ben jó/kiváló jegyekkel érettségizett, jelentkezett is a Moszkvai Állami Egyetemre, azonban nem vették fel. Ezután beiratkozott egy kétéves képzésre, ahol rádiótechnikus szakmát szerzett.

Ekkoriban ismerkedett meg egy lánnyal, akivel közel másfél évig együtt is volt. Többször is próbálkoztak szeretkezni, azonban Csikatilo sosem volt képes erekcióra, így az aktus mindig csalódással ért véget.

Házasság és tanári karrier

Csikatilo elkötelezett kommunistaként elvégezte a KGB határőr három éves tanfolyamát, ahol testalkata miatt szintén „finom” bánásmódban részesült. A fiú természetesen sok kegyetlenséget látott a szovjet titkosügynökség tagjaként, ami sokszor megmozgatta fantáziáját. Ezután megismerkedett egy elvált nővel, pár hónapig voltak együtt, azonban Csikatilo most sem volt képest erekciót mutatni. A nő mindenkinek elmondta Csikatilo nemi problémáit.

Miután az egész környék tudta, s folyamatosan utána ordították, hogy „Impotens!”, kénytelen volt elköltözni. Testvérével együtt egy rosztovi albérletben kezdtek el lakni. Húga elhatározta, hogy keres bátyjának egy feleséget.

Sikerrel is járt, Csikatilo 1963-ban összeházasodott Feodoszija Odnacsevával. Házasságuk ugyan mérgezett volt, a férj erekcióra ugyancsak nem volt képes, kézi úton azonban kétszer is sikerült teherbe ejtenie feleségét. 1965-ben megszületett a kislányuk, Ljudmilla, 1969-ben pedig kisfiúk, Jurij.

Csikatilo felesége és kisfia társaságában

1964-ben jelentkezett a Rosztovi Egyetem orosz irodalom és filológia karjára, melyet 6 év múlva sikeresen el is végzett. Ugyan kollégái elismerték tudását, rossz tanárnak ígérkezett, mivel nem tudott fegyelmet tartani, a gyerekek pedig folyamatosan csúfolták. Mivel többször is panasz érkezett Csikatiloról molesztálás vádjával (mindkét nemtől), így a kirúgás elől inkább felmondott, azonban máshol szintén talált tanári munkát.

—A SZÖRNYETEG SZÍNRE LÉP—

Talán mindenkinek feltűnt, hogy Csikatilo élete nem volt fenékig tejföl. A gyerekkora -mint mindenkinek- jelentősen befolyásolta későbbi életét.

Csikatilo első áldozatáig 1978. december 22-ig kellett várni. Hogy miért kezdett el ölni? Hogy mi visz rá egy embert egy társa életének kioltására? Nem tudni. Csikatilo esetében legalábbis biztosan nem.

1978. december 22-én, szenteste előtt két nappal meggyilkolta a 9 éves Jelene Zakotnovát.

Jelene Zakotnova, Csikatilo első áldozata

A lány éppen egy korcsolyapályáról indult haza, amikor Csikatilo becsalogatta újonnan vett házába. Először megakarta erőszakolni, azonban nem volt erekciója, így fojtogatni kezdte, aki megpróbált ellenkezni. Csikatilo háromszor hasba szúrta, mely hatására többször elélvezett. A holttestet egy közeli folyóba dobta, amit pár napon belül partra is mosott a víz. A történet még ennél is szomorúbb, ugyanis mivel a rendőrök rossz nyomon indultak el egy ártatlan embert ítéltek el.

Egy Alekszandr Kravcsenko nevű munkást vettek őrizetbe, akinek ugyan volt alibije (barátokkal kártyázott), de mint utólag kiderült a tanukat megfenyegették, ha alátámasztják Kravcsenko alibijét, bűnrészesség miatt ők is börtönbe kerülnek. Kravcsenkotól mindenki elpártolt, a kínzások következtében bevallotta „tettét”. Először 15 év börtönre, később azonban halálra ítélték, melyet 1983-ban végre is hajtottak.

Az ártatlan Kravcsenko kivégzésével lezárultnak tekintették Zakutnova ügyét, ettől pedig Csikatilo csak még jobban vérszemet kapott.

Larisa Tkacsenko, Csikatilo második áldozata

1981-ben a folyamatos szexuális zaklatások miatt Csikatilot ismét eltanácsolták tanári pályájából, ezután pedig anyagbeszerzőként kezdett el dolgozni egy építőanyag gyárban. Következő prédáját 1981. szeptember 3-án szedte fel a helyi buszmegállóban.

A 17 éves Larisa Tkacsenkot azzal szólította le, hogy a közeli erdőben lakik, van vodkája, és szívesen adna neki. Miután sikerült elcsalni a lányt, egyszer csak a földre lökte, majd rávetette magát, megakarta erőszakolni, azonban ismét nem volt erekciója. Kés hiányában áldozatát megfojtotta, majd fogaival a lány több testrészét leharapta (többek között a mellbimbóját is).

Csikatilo ezután 1982 nyarán ámokfutásba kezdett. Június és szeptember között hat gyermeket ölt meg:

Ez év decemberében még megölt egy 10 éves kislányt.(illetve állítólag megölt egy 15 éves örmény lányt is, azonban az ő holttestét sosem találták meg, így nincs bizonyítva)

Kezdeti gyilkolási módszere

Mielőtt a nyomozásra térnénk rá fontosnak érzem bemutatni, hogy mégis miképp gyilkolt. Csikatilo sorozatgyilkosi pályafutása elején a gyilkolásokat nagyon hasonlóan, szinte mindig ugyanúgy követte el.  Vasútállomások környékén olyan gyerekeket szólított le, akik magányosak, szegények, gyakran hajléktalan voltak, így mondhatni „senkinek sem hiányoztak”.

Az áldozatokat elcsalta egy erdős, bokros részhez majd hátulról leütötte prédáját. Ezután vagy több késszúrással végzett velük vagy egyszerűen megfojtotta őket. Általában 20-40 késszúrással ölt, de volt akin több mint hetvenet találtak.

Csikatilo miközben ölt elélvezett, majd miután elvette életüket mégegyszer. A holttesteket általában meztelenre vetkőztette, nem gyakran, azonban volt mikor szexuális kapcsolatot létesített azokkal, majd egyszerűen kibelezte a testeket. A lány áldozatok esetében nemes egyszerűséggel kivágta a méhüket, fiúk esetében pedig több esetben heréjüket, vagy számtalanszor például az egész hímvesszőjüket levágta.

Csikatilo néhány áldozata

A holttestetek rendszerint arccal föld felé fordulva találták meg, ugyanis Csikatilo állítása szerint nem bírta végig nézni gúnyos mimikájukat. Úgy érzete, mintha még a halottak is kinevetnék.

Van egy olyan vidéki babona, miszerint az áldozat szeme fényképként őrzi gyilkosának arcát, ezért Csikatilo vérengzésének első felében mindig kivágta/kinyomta a holttestek szemeit.

Ami még érdekes, hogy Csikatilo nem sok időt töltött a holttestek elrejtésével. Nem ásta el őket, az erdő/mező közepén hagyta, emiatt szinte az eltűnéstől számított egy héten belül megtalálták a holttestet.

Nyomozás

Mivel a helyi rendőrség nem tudta megállítani a gyilkolásokat, 1983-ban segítséget kértek Moszkvától, akik Mikhail Fetyiszov őrnagyot küldték. Csikatilo ebben az évben hét ember ölt meg:

Viktor Burakov, a csapat „agya”

Az őrnagy hamar felállított egy szakértőkből álló csapatot, mely élére a fiatal igazságügyi-orvosszakértőt, Viktor Burakovot nevezte ki. Burakovék úgy gondolták sorozatgyilkossal állnak szemben, azonban a nyilvánosság előtt nem jelenthették ki, hiszen az rossz fényt vetett volna a Szovjetunióra„sorozatgyilkosok csak a dekadens nyugaton lehetnek„.

Tudniillik ilyenkor a nyilvánosság a legfontosabb, mivel így mindenki figyelte a másikat, a gyanús mozgásokat pedig sokkal jobban megjegyzik a szemtanúk. Mivelhogy erről Burakovéknak felső utasításra le kellett mondaniuk, így csak saját magukra számíthattak.

A holttestek alapján arra jutottak, hogy a gyilkos biztosan pedofil és/vagy homoszexuális. A belső szervek eltávolítása szakszerűen történt, így az az ötlet is megfordult, miszerint egy orvos lesz a tettes. Ahogyan az idő telt, úgy került elő egyre több holttest, így Burakov nyaka körül szorult a hurok.

Burakov és csapata munka közben.

Egész Rosztovban és annak környékén összeszedték a szexuális visszaéléssel már elítélt/számon tartott embereket, majd kihallgatták őket. Akinek nem volt alibije azt több napig benntartották, közel tíz ember ismerte be, miszerint ő volt a sorozatgyilkos, azonban mivel még ekkor is folytatódtak a gyilkolások, így egyértelművé vált, hogy akit keresnek nincs közöttük. Érdekesség, hogy ugyan a sorozatgyilkost nem találták meg, de olyan sok embert hallgattak ki, hogy ezernél is több bűncselekményt sikerült megoldaniuk (gyilkosságtól elkezdve a lopásig).

A szörnyeteg nem pihen

Csikatilo 1984-ben 15 embert ölt meg:

Még márciusban egy megcsonkított 10 éves fiú holttestének ruháján megtalálták a gyilkos ondóját, amiből megtudták állapítani, hogy a sorozatgyilkos vércsoportja AB. Ezután szinte egész Rosztov AB vércsoporttal rendelkező középkorú férfijának nevét összeírták, a gyanúsabbakat pedig ismét kihallgatták. 1984 nyarán Csikatilot elbocsátották munkahelyi lopás miatt, de már augusztusban máshol ismét anyagbeszerzőként tudott dolgozni. Új munkahelyén megbecsült embernek számított, még Üzbegisztán fővárosába, Taskentbe is elküldték üzleti útra. (érdekesség, hogy pár órával indulása előtt végzett egy 17 éves lánnyal). Üzbegisztánban megölt egy 20-25 éves máig ismeretlen nőt (annyira szétkaszabolta, hogy nem is merült fel a gyilkosság kérdése, azt hitték kombájn alá került), illetve egy 11 éves kislányt is.

A lebukás

Csikatilot 1984. szeptember 13-án egy vasútállomáson igazoltatták, miután odament beszélgetni egy kislányhoz. Azt állította, hogy tanárként dolgozott, ezért szokott beszélgetni fiatalokkal. Táskájában azonban kést és egy kötelet találtak, így bevitték az őrsre. Csikatilotól vért vettek, viszont neki A-s vére volt, nem pedig AB-s. Azonban lopás miatt körözték, így egy év börtönbüntetésre ítélték, melyből csupán három hónapot ült le, tehát december elején szabadon engedték. Mint ahogyan már említettem az áldozatok megölése és a holttestek megtalálása között pár nap különbség volt, és Csikatilo börtönben töltött ideje alatt egy holttestet sem találtak. Úgy hitték a gyilkos elköltözött, ezért az egész Szovjetunióban figyelmeztették a rendőrőrsöket.

Az okos ember saját hibáiból (is) tanul

Ahogyan azt Csikatilo is tette.

Nagyon jól tudta, hogy szorul a kötél nyaka körül, így meghúzta magát. Fél évig nem gyilkolt, majd szintén üzleti út miatt 1985 júliusában Moszkvába ment, ahol egy 18 éves lányt ölt meg. Érdekesség, hogy itt a holttestet egy reptér mellett találták meg, ebből pedig arra következtettek, miszerint a tettes repülővel érkezett a fővárosba. A nyomozók szintén rossz nyomon indultak el, lekérték az összes Moszkvába érkező belföldi repülő utasainak listáját 1985 nyaráról. Csikatilo viszont vonattal ment...

Óvatossága miatt 1985-ben „csak” kétszer ölt. Két 18 éves lányt. Eközben Burakov idegösszeroppanást kapott, ezért ideiglenesen szabadságra küldték. A nyomozásba a történelemben először egy pszichiátert is bevontak, méghozzá a tapasztalt (szexuális patológiára specializálódott pszichiáter) Alekszandr Buhanovszkijt. Buhanovszkij közel egy hét alatt leírta az elkövető valószínűsíthető profilját.

Alekszandr Buhanovszkij, a nyomozás pszichiátere

Visszahúzódó, csendes természetű, rossz gyerekkorral rendelkezik mely tele volt szenvedéssel, szorongással, és lemondással, 50 év körüli, feltételezhetően családos férfi, gyerekekkel foglalkozik/foglalkozhatott (esetleg tanár), illetve biztosan heteroszexuális, csupán szexuális zavarral küzd.

Idézet Buhanovszkij tanulmányából

Tanulmányának Buhanovszkij az X polgártárs nevet adta.

Gorbacsov ’85-ös Glasznoszty elvének köszönhetően valamelyest bevonhatták a nyilvánosságot is. A tettét részletesen elemző újságcikkeket Csikatilo folyamatosan követte, így megpróbálta összezavarni a rendőrséget. Először közel egy évig nem ölt, 1986-ban nincs is áldozata. 1987-ben újra gyilkolni ment, azonban áldozatait nem boncolta fel, szemüket pedig nem vágta ki.

A gyilkosságokat nem Rosztov környékén követte el. Például volt akit az Urál közelében, illetve volt akit Leningrád (ma: Szentpétervár) közelében ölte meg. A távolság és a módszerek megváltoztatása miatt nyomozók először elbizonytalanodtak abban, hogy ugyanazon sorozatgyilkossal állnának szemben, azonban a holttestek közelében talált ondó megegyezett a rosztovi mintákkal. 1987-ben három embert ölt meg, mindhárom fiú volt. Egy 12, egy 13, illetve egy 16 évest.

Vissza a gyökerekhez

Csikatilo 1988-ban szintén három emberrel végzett. Először valamikor március végén egy máig ismeretlen 18-24 év körüli lányt ütött le egy betondarabbal, többször nyakon szúrta, majd levágta orrát, azonban nem boncolta fel és a szemét is békén hagyta, így nem volt egyértelmű, hogy X polgártárshoz köthető a gyilkosság.

Ezután megölt még egy 9, illetve egy 15 éves fiút, habár őket a szokásos, „X polgártársra jellemző módszerrel” (ez tette egyértelművé a rendőrök számára, hogy ugyanarról a sorozatgyilkosról van szó.. még mindig). 1989-ben további öt gyermekkel végzett:

Varga Ilona, Csikatilo magyar áldozata

Talán valamennyire köztudott, hogy Csikatilonak volt egy magyar áldozata is, akivel 1989. augusztus 19-én végzett. A 19 éves kisgyermekes egyetemi hallgatót, Varga Ilonát egy buszról csalta le, majd a már megszokott módon kivégezte.

Elfuthatsz, de el nem bújhatsz!

Fetyiszov sürgette Burakov csapatát, hogy igyekezzenek elfogni X polgártársat, különben az egész csapatot leváltják. Burakov több embert kért, így 1990-ben közel háromszáz rendőr és katona érkezett Rosztov környékére, s egy új tervet eszeltek ki. Tudták, hogy X polgártárs vasútállomásokon szedi össze áldozatait, így három kivételével az összes állomásra egyenruhás rendőröket és katonákat vezényeltek. A három kivételes állomásra civil ruhás rendőröket állítottak. Csikatilo 1990-ben nyolc emberrel végzett:

A kiküldött hatósági szervek alkalmazottjainak parancsba adták, hogy minden olyan középkorú férfit aki gyermekekkel, illetve nőkkel beszélgetett, állítsák meg és igazoltassák, az esetről pedig készítsenek jegyzőkönyvet.

A szörnyeteg elfogása

A csapdát október végén állították fel, de szétkoncolt holttestek egyre csak szaporodtak. 1990. november 6-án az egyik civil ruhás rendőr figyelt fel egy gyanús alakra, aki a közeli erdőből jött ki, majd elment kezet mosni. A rendőr feljegyzéseiben olvasható, miszerint a középkorú férfi ruhája sáros és füves volt. Az igazoltatás után elengedte, azonban lejegyezte a férfi személyigazolványán található nevet: Adrij Romanovics Csikatilo.

Szvetlana Korosztyik (22)
Csikatilo utolsó áldozata.

A nyomozás kiderítette, hogy Csikatilo neve már 1984-ben is szóba jött, viszont a vérvizsgálat eredménye miatt kiengedték. Azonban minden jel Csikatilora utalt, hiszen üzleti utazásai során mindig találtak egy holttestet abban a városban ahol ő is tartózkodott. Miután felkeresték a volt iskoláit, kiderítették, miszerint Csikatilot kétszer is eltávolították munkahelyéről szexuális zaklatásért. Ezután rendőrségi megfigyelés alá helyezték, mely alatt Csikatilo az állomás szinte összes gyerekével megpróbált kapcsolatba lépni.

1990. november 20-án négy álruhás rendőr tartoztatta le.

Lebuktatás, a bestia betörése

Csikatilo mindvégig tagadta tettét, bár az orvosi vizsgálaton kiderült, hogy egy ujjcsontja el van törve, illetve durva horzsolásokat vettek észre nemi szervén. A kihallgatásra csupán 10 napja volt a rendőrségnek, ugyanis vádemelés hiányában el kell engedniük a fogvatartottat. Csikatilo nem vallott, csupán a tanárként elkövetett szexuális zaklatásokat ismerte be. A kihallgatás fordulópontja annak 9 napjának estéjén jött el.

Csikatilot az X polgártársért felelős Buhanovszkij pszichiáter bírta vallomása.
Csikatilo egyik áldozata

Nem tett semmi mást, minthogy felolvasta 65 oldalas tanulmányát Csikatilonak, mely hatására Csikatilo elkezdett sírni, s bevallotta tettét. Emellett házában rengeteg kést és kötelet találtak egymás mellett. Családját is kikérdezték, azonban semmit sem tudtak a férj titkos életéről. A rendőrség először 36 gyilkossággal vádolta, azonban ő csak 34-et ismert be. Egyesével elmesélte az áldozatok megölésének történetét, így teljesen egyértelművé vált Csikatilo bűnössége. (Érdekesség, hogy olyan gyilkosságokat is bevallott, amiért a rendőrség már mást elítélt vagy nem is tudott róla, azonban voltak olyan esetek is, amivel ugyan megvádolták, de ő mindvégig tagadta, így lett végül az áldozatok száma 52).

A pszichiáteri vizsgálatok kimutatták, hogy Csikatilonak több mentális betegsége is van, azonban teljesen beszámítható, így elkezdődhetett a tárgyalása.

A tárgyalás

Csikatilo tárgyalása 1992-ben vette kezdetét, ahol 52 gyilkossággal és tanárként elkövetett 5 fiatal szexuális zaklatásával vádolták meg. A tárgyalás teljesen nyilvános volt, ahogyan a bíró fogalmazott:

Csikatilo a tárgyalás alatt

Ez a tárgyalás legalább megtanít minket arra, hogy ilyen soha többé és sehol ne forduljon elő újra.

A tárgyalás két napig csak arról szólt, hogy ismertették Csikatilo összes gyilkosságát, egyesével, részletesen. Csikatilo egy rácsos ketrecben vehetett részt a tárgyaláson, ugyanis joggal féltek attól, miszerint a feldühödött áldozatok családja meglincseli.

Bevallotta, hogy a leharapott mellbimbókat lenyelte, illetve gyakran kisebb testdarabokat elfogyasztott áldozatából. Az gyilkosság részletezésénél rengetegen elájultak vagy dührohamot kaptak.

Csikatilo a tárgyalás alatt egy rácsos ketrecben vehetett csak részt.

Úgy döftem belé a kést, mintha szexuális aktust folytatnék vele.

Csikatilo ezen mondatából arra következtetnek, hogy azért szurkálta halálra áldozatait, mert az impotenciája miatt ez szimbolizálta számára a közösülést. Volt, hogy Csikatilo a tárgyalás alatt lehúzta nadrágját, nemi szervére mutatott, majd elkezdett ordítani:

Nézzenek erre a haszontalan húsdarabra, mégis mire tudtam volna használni?

Csikatilo elnézést kért az áldozatok családjaitól.

1992. októberében életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, azonban a bíró golyó általi halálra módosította. Andrij Romanovics Csikatilot, a rosztovi rémet végül 1994. február 14-én, a börtön egyik fürdőszobájában, egyetlen tarkólövéssel végezték ki.

Csikatilot viszik a kivégzőhelyre, 1994. február 14.

Csikatilo 52 bizonyított áldozata közül 35 volt 17 év alatti…

—Végszó, összegzés—

De akkor mi van a vércsoporttal?

1984-ben még nem tudták, de a különböző testnedvekből nem lehet 100%-os biztonsággal megállapítani az alany vércsoportját, a legtöbb esetben ugyanis AB-t fog mutatni.

Miért tartott 12 évig Csikatilo ámokfutása?

Nos, leginkább rossz nyomokon való elindulás miatt. A rendőrség az AB vércsoportosokra koncentrált, később pedig a homoszexuálisok és pedofilokra tettek nagyobb hangsúlyt, miközben Csikatilonak családja volt. Emellett mindenképp hibáztatható a nyilvánosság bevonásának mellőzése. Az amúgy is instabil Szovjetunióra rossz fényt vetett volna egy sorozatgyilkos híre. A titkolózás miatt a gyerekek és a nők sem voltak óvatosabbak, hiszen nem is tudták milyen veszélyes szörnyeteg ólálkodik közöttük.

Mégis miért nem gyanakodtak hamarabb Csikatilora, miközben már 1984-ben letartóztatták?

Ahogyan Burakovék mondták:

Mert egy senki volt. Épp azért tudta olyan sokáig elkerülni a letartóztatást, mert olyan jelentéktelen volt.

Igen, ebbe elég hátborzongató belegondolni, de igaz. Csikatilo egy ennyire egyszerű embernek tűnt, mind kinézetre, mind pedig viselkedésre.

Mi történt azóta Csikatilo családjával?

Sajnos nem sok információt találtam, de az biztos, miszerint Csikatilo fiát, Jurijt 2009-ben ítéltek el nemi erőszakért, most pedig egy ukrajnai börtönben ül. Lányáról Ljudmiláról annyit tudtam meg, hogy családot alapított, valószínűleg nevet is változtatott. Feleségéről, Feodoszija Odnacseváról annyit tudtam meg, hogy idén töltötte be 81. életévét.

–FILM–

A történetet azóta feldolgozta számos film, illetve könyv is, a leghíresebb alkotás mégis az 1995-ös X polgártárs c. film, melyet teljes egészében Magyarországon forgattak. Online is elérhető: youtube.com/watch?v=4AfkA1nr1cA

Amikor a késemet használtam az megkönnyebbülést hozott. Tudtam, hogy el kell pusztítanom. A természet hibája vagyok.

Idézet Andrij Romanovics Csikatilotól, a rosztovi rémtől.
Felhasznált irodalom:

-Robert Cullen: A gyilkossági osztály

-Richard Lourie: Hajsza a rosztovi rém után

-wikipédia.hu; amirolatortenelem.blog.hu; serial-killers.ru; cinegore.net; filmdaily.co; sites.psu.edu; pinterest.hu

Exit mobile version