A mai alanyunk réges-régen élt, egy messzi-messzi galaxisban. Annak ellenére, hogy mind időben, mind távolságban nagyon messze áll tőlünk, mégis, a legkülönfélébb források segítségével páratlan részletességgel visszaadható a valaha élt legikonikusabb személy élete.

4963863-darthvader.jpg

Minden idők egyik legikonikusabb „gonoszának” tartott személy, Darth Vader nagyúr még Anakin Skywalker néven kezdte pályafutását. Rabszolgának született, kérdéses körülmények között. (Shmi Skywalker átmulatott éjszakái után örülhetünk, hogy nem wookie lett). Anyja azt találta ki, hogy maga az Erő nemzette. Már gyerekként is kitűntek különleges képességei. Amellett, hogy remekül értett a gépekhez, kiváló pilótának is tartották. Utóbbiról többször tanúbizonyságot is tett volna, ha a laza szabályokkal rendelkező fogatversenyeken nem törik össze rendszeresen járművét. Szerencséjére felfedezője, Qui-Gon Jinn hitt benne, így saját építésű fogattal sikerült végül megnyernie az aktuális versenyt, bizonyítva rátermettségét. Qui-Gon közben a háttérben megállapodást kötött a kis Ani „munkáltatójával”, hogy ha nyer, a gyerek szabad lesz. Ezzel felszabadította Anakint, és magával vitte a központi bolygóra, Corrusantra, hogy beszervezze a Jedik közé. A mester meggyőződése volt, hogy ő a kiválasztott, akiről a próféciák szólnak, aki egyensúlyt teremt az Erőben. Lássuk be, egy olyan gyerek, akit maga az Erő nemzett jogosan pályázhat erre a titulusra.

anakin-skywalker-1-825x580.jpg

Egy kimerítő „Mi van a képen?” teszt után a Jedi tanács jóváhagyta kitanítását Obi-Wan Kenobi szárnyai alatt. Nem húzták az időt, rögtön bedobták a mély vízbe, ugyanis a Naboo bolygó elleni inváziót nem nézhették tétlenül. A politikai okok mellett az sem mellékes, hogy ez volt az otthona Padme Amidala királynőnek, aki Qui-Gon társaságában érkezett a Tatooinera és már akkor lenyűgözte az ifjú Skywalkert. A csata során Anakin ismét bizonyíthatta rátermettségét, és amit több Naboo-vadász sem volt képes végrehajtani, ő egyedül véghez vitte. Félelmet (és a robotpilóta kikapcsoló gombját) nem ismerve berepült a droidvezérlőbe, és belülről felrobbantva azt megállította a felszínen menetelő droid sereget, megmentve ezzel Naboo szeretnivaló népét (és a gunganeket). Ezt követően Obi-Wan mellett tevékenykedett, kitanulta az Erő és a fénykard használatát. Azt beszélik többször is megmentette mestere életét.

tpm_anakin-naboo-starfighter.png

Teltek az évek és Anakin akaratos, de ügyes padawan lévén egyre többet tanult. Mindeközben sokat gondolt Padméra, aki eközben királynőből szenátorrá minősült át. Egy ellene megkísérelt merénylet után Obi-Want és Anakint bízták meg a szenátornő védelmével. Erre szükség is volt, ugyanis egy Zam Wessel nevű, elég király fejvadász igyekezett a merénylet után nemsokkal ismét az életére törni, de a két Jedi ezt megakadályozta. Anakin kapcsolata Padméval tovább mélyült. El is utaztak wellnesezni a Naboora. Nehezen oldódtak fel. Anakin Jedi-ként nem létesíthetett volna tartós kapcsolatot, Padme pedig nem szeretett volna titkos viszonyban és hazugságok közepette élni. A szerelem azonban nagy úr. Több kínos, a homok rossz tulajdonságait és egyéb érdekes dolgokat feszegető „mély beszélgetés” és mezőn hempergés után visszavonhatatlanul egymásba szerettek, majd a Naboon titokban egybekeltek.

iiwdd015.jpg

Azt hihetnénk, hogy Anakint ezzel végleg elvesztettük és innentől kezdve a legnagyobb hőstette az lesz, hogy leviszi a szemetet a nap végén. Hát nem! A nászéjszakát követően a Megtorlót megszégyenítő módon bosszulta meg édesanyja elrablását, és az ezért bekövetkezett halálát a tatooine-i buckalakókon, egytől-egyig lemészárolva őket.

Nem sokkal később a klón háború geonosisi kitörésekor fogolyként tartották mestere és Padme társaságában. Sikerült azonban kiszabadulniuk a rabságból, és a klón egységek élére állva felvették a harcot a Szeparatista droid-hadsereggel. Itt esett meg, hogy egy fénykardpárbaj során elvesztette a jobb karját. Erre fittyet hányva, robotkarral felvértezve vezette csapatait végig a klón háború alatt és számtalan csatában diadalmaskodott droidokkal, sith lovagokkal, és egyéb ellenfelekkel szemben. Ezen felül saját padawant is kapott.

sw_lgi_gallery02.jpg

A klón háború végéhez közeledve ereje egyre nagyobbra nőtt. A karjától megszabadító Dooku grófot is sikerült legyőznie, és Jedihez nem méltó módon (de annál vagányabban) megölnie. Ahogy egykor anyja szenvedéseit is megálmodta, ezúttal a lehetséges jövőbe sikerült betekintést nyernie, és hát finoman szólva is, nagyon nem tetszett neki, amit látott. Álmában Padme meghalt, és ez mindennél jobban aggasztotta. A Jedi tanáccsal való nem éppen felhőtlen kapcsolata sem javított a hangulatán. Egyre inkább előbújt agresszívebb és makacsabb énje.

knightfall2.png

A Palpatine kancellár manipulatív álcája mögött rejtőző Darth Sidius kihasználva az ifjú Skywalker instabilitását, elmesélt neki egy történetet Darth Plagueis-ről. Plagueis az Erő sötét oldalának használatát olyan magasságokra fejlesztette, hogy képes volt életet teremteni, így kijátszva a halált. Ezzel a kis anekdotával Sidius ügyesen elültette a gondolat magját Anakinban, hogy álljon át a sötét oldalra, és így garantálja szerelme életben maradását. (Bár nincs kizárva, hogy Ani csak Padme isteni képességű pasikhoz való vonzódását akarta csak kielégíteni)

thor_jane.png

Végül kiderült a szörnyű igazság, hogy Palpatine kancellár valójában Sith nagyúr. A letartóztatását célul kitűző Jedik egy kivételtől eltekintve gyors halált haltak a szálakat évek óta mozgató, és a háborút valójában szándékosan kirobbantó kancellár keze által. Nem úgy Mace „Mutherfucker” Windu, akit keményebb fából faragtak. Térdre kényszerítette Sidius-t, Anakin pedig válaszút elé érkezett; Hagyja, hogy Windu megölje a nagyurat, így elfogadva szerelme sorsát, vagy védje meg őt, ezzel viszont ellene fordul azoknak, akik gyerekkora óta mentorálták. Persze az utóbbi mellett döntött, így hivatalosan is átállva a sötét oldalra megszűnt Anakin Skywalkernek lenni. Új mesterétől a rettentően menő Darth Vader nevet kapta. Első feladataként Sidius terveit támogatva a Jedi templomban tartózkodó összes erőhasználó lemészárlását kapta. Ezzel párhuzamosan mestere kiadta a 66-os parancsot, mely szerint a klón csapatok az őket vezető Jedik ellen fordultak, és megölték azokat. Ezután a Mustafar bolygón rejtőzködő szeparatisták kiiktatása volt a cél. Arra azonban nem számított, hogy szerelme és régi mestere követni fogja.

screen-shot-2015-03-23-at-10_25_33-am.jpg

Szemléletbeli nézeteltéréseik következtében Padmet majdnem halálra fojtogatta, Obi-Wan-al pedig vérre menő harcba kezdett. Ennek az lett a vége, hogy az „én mindenre képes vagyok” hozzáállással nyomuló Vader túlságosan is elbízta magát. Egy meggondolatlan lépésnek köszönhetően a maradék 3 végtagjától is könnyes búcsút vett. Ha még csak ennyi lett volna a baj… Az egész teste súlyosan megégett, és így maradt ott magatehetetlenül. Obi-Wan volt annyira rendes, hogy a régi barátságra való tekintettel életben hagyta, így végül is túlélte az ütközetet.

hunkaburninlove-rots.png

Kérdezhetnétek, hogy ez az eddig bukásnak hangzó történet miért vértezi fel Vadert, hogy igazi „faszagyerek” legyen? Gondoljatok bele. Mindenek előtt ő a kiválasztott, akinek a prófécia szerint kötelessége egyensúlyt hozni az Erőbe. Ezt a nagyságrendekkel több tagot számláló Jedi rend eltörlésével biztosította. A Pár túlélő már sokkal jobb balanszot biztosított a sötét oldal maroknyi, ám annál feketébb követőivel szemben. Ezen felül azt az utat választotta, amit minden igazi hősszerelmes, és igyekezett megoldást találni élete párja megmentésére. Ha ez nem lenne még elég, túlélt egy olyan párbajt, ami után egy átlagember a saját sorsába beletörődve folyt volna bele az alatta hömpölygő lávafolyamba. De ő felkapaszkodott, és Sidius időben érkező segítségének köszönhetően talpra állt. Protézisekkel felszerelve megkapta emblematikus páncélját, melynek láttán már senki nem vonhatja kétségbe az oldalon való szerepeltetését!

feature_1766.jpg

A beígért süti és a tudat, hogy haragjában megölte szerelmét (ő így tudta) végleg elmélyítette a sötét oldal tanaiban. Sidius irányítása alatt inkvizítorokat képezve vadászott a túlélő Jedikre, valamint az Első Galaktikus Birodalom hű alkalmazottjaként biztosította a fegyelmet a galaxisban. Két műkézzel küzdött a rend és biztonság birodalmának nézeteit nem támogató mocskos lázadók ellen. Amikor a Birodalom titkos fegyvere, a rettegett Halálcsillag terveit ellopta egy lázadó osztag, a nyomukba eredve elfogta a cinkos Leia Organa szenátort. Ezzel olyan események sorozatát indította el, melynek folyományaként egy lázadó mentőosztag behatolt soraik közé. Ennek tagja volt egykori mestere, akivel ismét szembe találták egymást. Vader ezúttal felül kerekedett rajta, és készségesen segített Obi-Wannak eggyé válni az Erővel. Az átkozott lázadók a lopott terveket kihasználva támadást indítottak a Halálcsillag ellen, melynek védelmében Vader pilóta képességeit előhívva vett részt, igaz végül a vesztes oldalon maradt. Nem lankadt azonban harci kedve. A lázadók titkos Hoth-i bázisát felkutatva elsöprő támadást indított, és megsemmisítette azt. A lázadó flotta kénytelen volt az űrbe menekülni.

Jelenlegi mesterétől tanulva tudta, hogy is megy valakinek az átállítása a sötét oldalra, így miután tudomást szerzett fiáról megkísérelte őt meggyőzni, hogy álljon mellé. Mivel egy apa igyekszik saját képére formálni utódját, Vader megszabadította Luke fiát jobb kezétől, beavatva ezzel a Skywalker trendekbe. Luke azonban nem értkelte apja törekvéseit, így a mélybe vetve magát elmenekült a kibontakozó apa-fiú kapcsolat elől.

zseju.jpg

A Halálcsillag 2.0 építését felügyelve és a munkát sürgetve tevékenykedett éppen a nagyúr, amikor is fia átgondolva életét újra felvette vele a kapcsolatot. Folyton azt hajtogatta, hogy „van még benne jóság” és igyekezett megtéríteni apját. Mikor látta, hogy mestere készül megölni Lukeot, ismét döntést hozott. Ahogy a sötét oldalra való átállásakor, most is a családot helyezte előtérbe. A Sith hagyományokat követve megölte mesterét, ezzel pedig megmentette fiát.  Azonban a nemes cselekedet közben súlyos sérüléseket szenvedett, és életét vesztette. Testét egy égetéses szertartással megsemmisítették, ez azonban nem jelentette a véget számára. Obi-Wan-hoz hasonlóan ő is olyan mértékben vált az Erő ismerőjévé, hogy tudata szellemként tovább élt, egykori mestere társaságában.

helmetwarrantyvoided-tfat2.png

Vader nagy hatással volt a galaxisra. Akadtak követői, akik példaképként tekintettek rá, és például olyan szent célt tűztek ki maguk elé, hogy „befejezik, amit ő elkezdett”(jelentsen ez bármit). További kutatások folynak Vader életének részleteivel kapcsolatban. A kisebb események sorozatos felfedezése mellett az előrejelzések szerint még idén biztosan várhatunk komolyabb eredményeket, de akár később is előfordulhat, hogy további részletek látnak napvilágot eme remek fickóval kapcsolatban.

Írta: Bratach

Leave a comment