Gombos László –Hidegháború és még 30 év

A Smaragd Kiadó gondozásában a 2021-es év utolsó heteiben jelent meg Gombos László A HIDEGHÁBORÚ és még 30 év című könyve, ami mint, ahogy a címe is mutatja a hidegháború időszakába kalauzolja el a korszak iránt érdeklődő olvasókat. A könyv nemcsak a történészek számára készült, hanem mindenki számára, akit érdekel a történelem, és akik szeretik a közérthető műveket. A kötet szerzője hol szenvedélyesen, hol tényszerű formában mutatja be a korszakot, az arra az időszakra jellemző hatalmi és politikai játszmákat. Mindez azért is fontos a számunkra, mert ahhoz, hogy a jelenünk problémáit, válságait meg tudjuk érteni, bizony szükségesek az elmúlt évtizedekről való információk, amiben ez a könyv nagyon is a segítségünkre lehet.

A szerző már közel másfél évtizede foglalkozik a témával, mint független újságíró és dokumentumfilmes. A könyv Magyarország és a világ történelmét mutatja be 1945-től egészen napjainkig, 2021-ig. Ez abból a szempontból is fontos, hogy az általános és a középiskolai történelemoktatás során erre a témakörre már igen kevés idő marad, így sokszor csak nagyvonalakban van lehetőség a tárgyalására. A könyv egyik célja, hogy a sosem tanult tananyagot megismertesse az olvasóval. Az 1989-1990 közötti évtized egy olyan reformidőszaka volt az emberiségnek, amikor kommunista pártok sokasága bukott el Európában, Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában. Ez az időszak tele volt rendszerváltó országokkal, darabokra hulló államokkal. A bolygónk népessége már meghaladta a 7 milliárd főt, és lassan elérjük a 8 milliárdot is. Ennyi emberrel már igen sok minden történik, elég, ha arra gondolunk, hogy menyi minden történik a világpolitikában akár egy nap alatt is. Pár napig valaki nem követi a híreket, és máris komoly mértékben lemaradhat.

Utólag sok kutatás volt a hidegháborús korszakról és az utána következő időszakról is. A könyv többek között a világ számtalan országának történészeti és oknyomozó újságírói feltárásait összesíti. Magyarországon a korszakkal viszonylag kevés történész foglalkozik, és ha valaki mégis megteszi az se mindig a megfelelő szemszögből történik.  A történész szakma egy kicsit beleragadt a sárba, ahonnan nem lehet egy könyvvel kimozdítani, de a szerző arra vállalkozik, hogy megmutassa, hogy a világ más országainak történészei mit tudtak elérni az 1945 és 2021 közötti időszak kutatásával kapcsolatban.

A kötet megvásárolható az alábbi linken:

https://smaragdkiado.hu/termek/gombos-laszlo-a-hideghaboru-es-meg-30-ev/

Köszönjük a kiadó támogatását!

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva