Jöttünk, láttunk, visszamennénk – HMFEST 2023

Nehéz 2 teljes nap történéseit összefoglalni egy ilyen cikkben, így ezzel nem is feltétlenül próbálkoznék meg, azonban ha már kaptunk sajtós belépőt (amit innen is köszönünk), mégiscsak illene pár szót írni erről a bizonyos hétvégéről, történetesen a HMFEST-ről.

Merülhet fel a kérdés, mi is az a HMFEST? A HMFEST Magyarország egyik legszínvonalasabb haditechnikai és hagyományőrző fesztiválja, amin dinamikus és statikus bemutatók is megtekinthetőek olyan témákban, mint a viking korszak, középkor, 1848-49-es szabadságharc, I. és II. világháború, vietnámi háború, Magyar Néphadsereg és még sorolhatnánk.

Szeptember 15-17. között rendezték meg a VIII. Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált. Egy ilyen rendezvény esetén rendkívül fontos a helyszín kiválasztása, hisz nem csak nagy terület szükséges, de egyszerűen körbejárhatónak is kell lennie. Idén egy autentikusnak is mondható helyszínt sikerült megszerezni, a volt Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskola lovaspóló pályáját.

Pénteken szakmai napot tartottak a hagyományőrzőknek, gyűjtőknek, jármű és technika tulajdonosoknak, ezen a napon történt meg a nagy csatajelenet főpróbája is (spoiler alert).

Szombaton fél 10 körül érkeztem meg a helyszínre többed magammal. Ezt a napot főleg fotózásra szántam, vasárnapra meghagytam a videózást. 10:30-kor ünnepélyes keretek között és a MH Szentendre Helyőrségi Zenekar közreműködésével megtörtént a zászlófelvonás.

Egy perces néma csend követte a zászlófelvonást, így emlékezve azokra a fesztiválhoz közeli személyekre akik idén már nem lehettek köreinkben.

Innentől kezdve blitzkrieg módjára követték egymást az események. A délelőtt folyamán körbejártam a lovaspóló pályát. Közel 10 hektáros területről van szó, ennek ellenére egy nap alatt kényelmesen végig lehet járni a fesztivál teljes területét, így aki csak az egyik napon tud részt venni a rendezvényen, az se fog lemaradni semmiről.

Az idei HMFEST teljes területét hasznosították a rendezők. Úton-útfélen élő történelmet bemutató egyesületi és egyéni csoportok, diorámák, hagyományőrzők, civil és katonai járművek ékesítették az utat az alakuló tér körül.

A már szokásosnak is mondható Tankodrom pálya is helyett kapott a térképen és a programok között egyaránt. A pályán a hangulatot többek között egy VT55A műszaki tank mentő szolgáltatta amin a vendégek is utazhattak, valamint kisebb meglepetésként megtekinthető volt, hogy egy ilyen behemót mire képes egy-egy személygépjármű ellen.

Minden HMFEST-ről emondható, hogy a programok között van egy, ami kicsit kitűnik a többi közül (számomra biztosan), ez pedig a már hagyományossá vált II. világháborús dinamikus bemutató. Itt lehet csak igazán átérezni, hogy egy-egy ember miért is áll hagyományőrzőnek. Szavakkal nehezen lehet átadni, hogy mi is történt ezen a bemutatón, így nem is húznám vele senki idejét, beszéljenek a képek és a facebook oldalunkon megtalálható összefoglaló videó.

Szombaton a Magyar Honvédség Airbus H 145 M típusú helikoptere is tiszteletét tette a rendezvényen, amit a látogatók egészen közelről megtekinthettek, majd egy dinamikus bemutató keretein belül is szemügyre vehették.

Takarodó előtt demonstrációt tartottak Európa első hidrogén üzemanyagcellás drónjával is, ezen felül az egész nap folyamán lehetett kisebb drónokkal repülni.

A nap zárásaként a hagyományőrzők tábortüzes, zenés egybegyűlés után pihenőre tértek, hogy másnap újult erővel elkápráztassák a vendégeket.

Mivel én is a környéken aludtam, már másnap reggel korán visszatértem a fesztivál helyszínére még a tömeg előtt lőttem pár fotót, valamint lehetőségem volt egy finom kávé elfogyasztására, ugyanis a területre több étel, ital és katonai ruházat/felszerelés árusító eladó is kitelepült.

3 huszár (1848) és egy szakaszvezető(II. vh., Magyar Királyi Honvédség) élvezik a jól megérdemelt hideg sört

Zászlófelvonást követően gyalogos és gépesített felvonulás volt megtekinthető, aminek résztvevői történelmi korszakok szerinti sorrendben vonultak fel a pálya körül.

A nap folyamán ismét körbejártam a fesztivál területét videós anyagokat készítve. Sikerült feljutnom a Tankodrom pályán az egyik „menetrend szerinti” járatra, amiről az összefoglaló videóban láthattok pár részletet. A nagyobb programok a szombathoz hasonlóan most is lementek így aki kihagyta a szombatot, az bepótolhatta szinte maradéktalanul.

Mindkét nap tombola húzásra is sor került, így a látogatók értékes nyereményekkel gazdagodhattak. A gyerekeknek szánt fődíj egy utazás volt egy házilag épített, méretarányos „kis” Tigris tankon.

A megismételt II. világháborús bemutató után nekem sajnos útra kellett kelnem, így ami kimarad a beszámolómból az az oklevelek átadása és a zászlólevonás. Aki részt vett a fesztiválon az tudhatja, hogy azért jó pár dolog hiányzik a beszámolómból, ez nem véletlen, mint írtam két teljes nap történését leírni nem egyszerű, ezen kívül nem szeretném lelőni a poént, ezt át kell élni.

Facebook oldalunkon hamarosan közzéteszünk egy nagyobb képgalériát is valamint videós összefoglalónkat is.

Még egyszer köszönjük a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivál rendezőinek a lehetőséget és a kiváló szervezést, reméljük jövőre is találkozunk.

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva