Mit lehet olyankor tenni, amikor egyik pillanatról a másikra sok-sok ezer bolsevik jelenik meg a határokon, és harckocsikkal, tüzérséggel meg minden földi jóval kezdik el követelni az ország déli részét? Simo nem volt modern gyerek, ma talán le is gárdistásoznák miatta, de ő nem posztolta ki az üzenőfalára, hogy „Szar az egész, húzok az asszonnyal Londonba, oszt a politikusok meg megoldják egymás közt”, hanem fegyvert ragadott, mert ez egy férfi kötelessége, mikor a nemzet és a haza veszélyben van. Aki meg ilyen helyzetben lelép, az maximum ribanc, de nem férfi. És a vállát vonogatva, zsebre tett kézzel eleget tett a kötelességének. Hogy mi sült ki ebből? 705 pokolra küldött vörös ördög, ami pont elég ahhoz, hogy ha meghalljuk a Finnország szót, ne a Nokia, a HIM vagy a Mikulás jusson az eszünkbe, hanem Simo Häyhä, a 160 cm magas Fehér Halál!

Ilyen kivételes ember csak olyan családba születhet, ahol egy nő az anya, és egy férfi az apa, nem fordítva, vagy egyik-másik nem duplázva. Nos, ő ilyen családban látta meg a napvilágot Rautjärviban, 1905. december 17-én. Természetes volt, hogy nem lesz belőle ecsetfejű metroszexuális, így 19 évesen bevonult katonának. Korai éveiben egyébként mezőgazdasággal és vadászattal foglalkozott, ami ugye nem egy Pumped Gabo-féle hobbi. 20 éves korára ma azt mondaná a mai magyar városi értelmiség, hogy megnáczult, ezért csatlakozott a finn védelmi alakulathoz, és ekkoriban sok sportlövő versenyen remekül szerepelt. Képes volt akár egy percen belül 16 alkalommal is eltalálni egy 150 méterre lévő célt! Milyen az már, egy férfi lőni jár meg hasonlók. Fúj.

Aztán kopogtattak az ajtón a szovjetek, napra pontosan 1939. november 30-án. Simo a 34. Gyalogezred (Jalkaväkirykmentti 34) 6. századához került, ami a finn 12. Hadosztály alárendeltségébe tartozott, a Ladoga-tótól északra. Itt akkora parasztlengőt kaptak a derék finnek, hogy megkezdték az előre eltervezett visszavonulást. A Vörös Hadsereget itt gyakorlatilag csak a nehéz terepviszonyok hátráltatták az előretörésben, így Ivánék joggal hihették, hogy 1-2 hét alatt úgy szétszedik az ellenséget, mint hülyegyerek a meséskönyvet. Kénytelenek voltak felismerni nyelvrokonaink, hogy visszavonulással nem érnek el semmit, ezért védelmi állásokat vettek fel a térségben, elsősorban a jól védhető folyókat és tavakat kihasználva. December második hetének végére sikerült mindenhol feltartóztatniuk a szovjet erőket. A 12. Hadosztály a Kollaa folyó vonaláig vonult vissza, ahol sikerült védelembe állnia. Ezt a védelmi vonalat egészen a téli háború végéig, 1940. március 13-ig sikerült megtartaniuk, miközben egymást váltják a szovjet rohamok és a finn ellentámadások. Ilyen epikus küzdelmet manapság az NB3-as magyar futball mérkőzéseken láthatunk.

Simot ismert képességei miatt mesterlövésznek osztották be (aki nem ismeri ezt a magyar szót, annak a sniper talán ismerősebb. Hű-ha!) és már az első naptól kezdve osztogatta bőkezűen a halált, mint Merkel asszony minden ellenőrizetlen jöttmentnek a segélyt. Csak 1939. december 21-én 25-el végez nagy távolságból.

Fegyvere az orosz Moszin-Nagant puskának a finn Fehér Gárda részére, a SAKO által gyártott M28 változata volt, ami rendkívül jól sikerült konstrukció számított, mert 2.000 méter távolságig lehetett vele célzott lövést leadni.

Még a harcok közben a finn vezérkartól kapott egy egyedi SAKO M28/30 puskát is, valamint egy svéd üzletembertől egy távcsöves Mauser mesterlövész puskát, de maradt a jól megszokott puskájánál, mert az M28-at kis hossza miatt jobban tudta használni, mivel ő maga csak 160 cm magas volt. A célzáshoz nem használt távcsövet, csak a puska saját irányzékát, mert így is tökéletesen pontos tudott lenni és nem is szívesen használta muszájból se, mert akkor fentebb kellett volna emelnie a fejét és így könnyebben észrevehető lett volna. Az sem volt utolsó, hogy a lencse a hideg télben könnyen bepárásodott, és ha megcsillant rajta a napfény, akkor az felfedhette a pozícióját. Alacsony magassága miatt inkább ülő helyzetből szeretett tüzelni és nem fekvőből. Általában felszerelkezett több napra elegendő élelemmel, 50-70 db lőszerrel és napokra bevette magát az erdőségekbe, ami ugye az év e szakában már igen sötét helynek számított, ráadásul már -20, -40 fokokról beszélünk, amikor a ruszkik is felveszik a pulóverüket! Lövészállásnak előszeretettel választotta a bokrokat és a fák tetejét. Elsődleges célpontjai a szovjet tisztek és az utánpótlást, ellátmányt szállító katonák. Ha közelharcra került a sor, akkor a Suomi KP/-31 géppisztolyát használta, amit szintén halálos pontossággal kezel. A 705 igazolt (!) találatából 200-at ilyennel gyűjtött be.

Mikor Ivánék rájöttek, hogy nem erdei lidércekkel állnak szemben, „csak” Simoval, a finn halálosztóval, éktelen haragra gerjedve hajtóvadászatot indítottak ellene. Vadásztak rá külön gyalogos alakulatok és mesterlövészek is, sőt az erdő azon szakaszát, ahol őt sejtették a tüzérséggel is letarolták. De túlélt mindent. Láthatatlan szemlélőként a Rambo I-nél is izgalmasabb jeleneteket láthattunk volna!
A mesterlövész-párbajok körülbelül így néztek ki: a szovjet csirkefogó lelőtt egy finn katonát, amiből Häyhä nagyjából meg tudta határozni a helyzetét. Kiválasztott egy megfelelő tüzelőállást, elrejtőzött és várt, hogy a másik felfedje magát. Álcázásképpen általában a fehér lepel mellé csak egy nagyobb hóbuckát használt, illetve volt még egy trükkje: havat vett a szájába célzás közben, hogy a lélegzetének felszálló páráját csökkentse, ami elárulta volna a helyzetét. Tehát mindketten egész nap várakoznak, hogy ki találja meg hamarabb a másikat. Mikor a nap már kezdett lemenni a szovjet úgy gondolta, hogy elszalasztotta Häyhät és elhagyja rejtekhelyét. Mikor feltérdelt a napfény megcsillant a puskája távcsövén. Häyhä ezt észrevette és 450 méterről fejbe lőtte a szovjet mesterlövészt. Ha te kezdő airsoftos vagy, és úgy gondolod, mesterlövész akarsz lenni, most is így gondolod?

Ki kardot ragad, kard által vész el, tartja a mondás. 1940 március 6-án, a hetek óta tartó egyre durvuló hajtóvadászat során a Halál túl közel jutott hosszá, a kaszájával felé sújtott, de ő épp csak kitudott térni előle egy Neo-s mozdulattal: egy orosz katona kiszúrta és a Hágai egyezményben tiltott robbanólövedékkel arcon durrantotta. A lövés szétroncsolta az arcát, gyakorlatilag levitte a fél fejét! De szerencséjére a bajtársai ott voltak, és kimentették. A kómája egy hétig tartott, és őszintén, nem tudom mit érzett, amikor magához tért: aláírták a szovjet-finn békeszerződést, s ezzel megszállás alá került Rautjärvi is, ahol Häyhä a háború előtt élt, így aztán máshol volt kénytelen letelepülni.

Finnország 1940. március 12-én nem tehetett mást, aláírta az Ivánék által kívánt súlyos feltételeket Moszkvában, mert a háborúban kimerült, állásainak védelmére a tavaszi olvadás után nem lett volna képes a hatalmas háttérgazdasággal rendelkező Szovjetunióval szemben. Területének 10%-áról, mintegy 40 000 km²-ről kellett lemondania. Az elcsatolt területeken élő mintegy félmillió embert Finnország más területeire telepítették, vigyázva arra, hogy a közösségeket, családokat ne szakítsák szét. Bár a fentiek a trianoni békeszerződéshez képest enyhének tűnhetnek, de az elcsatolt területek miatt az ország stratégiai helyzete nagyon meggyengült, s ez revansot kívánt. Simo a sérüléséből felépült, de a vendettából már kimaradt. Sajnos arca olyan szinten roncsolódott, hogy kénytelen volt szakítani a Tinderezés gondolatával is, de nem csüggedt. A második világháború után sikeres kutyatenyésztő és szarvasvadász lett. 96 éves korában, 2002. április 1-én, a finnországi Haminában érte utol a halál. Érdemei elismeréseként Carl Gustaf Emil von Mannerheim marsall, a finn főparancsnok soron kívül hadnaggyá léptette elő és ebben a rendfokozatban is szerelt le.

Dicsőség a hősöknek

Facebook oldalunk

Forrás:
www.wikipedia.hu
http://1939-1945.blog.hu/2014/12/17/109_eve_szuletett_a_feher_halal

34 Comments

 • Posted november 21, 2015 9:05 du. 0Likes
  by Névtelen

  Köszi a posztot. Hálám jeléül ezt küldeném:
  http://www.youtube.com/watch?v=q5CaQ37VYvw

 • Posted november 21, 2015 11:50 du. 0Likes
  by Hefe

  Hat igen, 701 meg gombocbol is sok.

 • Posted november 22, 2015 6:03 de. 0Likes
  by vén betyár

  „1940. március hatodikán Häyhä kolléga orosz mesterlövész–fegyverből származó golyót kap a bal állkapcsán és szájpadlásán keresztül a fejébe (ez olyan szakmai kockázat lehet, mint amikor a szakács leforrázza magát), amely letépi a fél arcát és a negyed koponyáját. Szerencséjére egy arra jár őr (he-he) felnyalábolja és kórházba viszi. Csodák csodája: egy hét kóma után magához tér, majd még mintegy 62 évet él: 2002 tavaszán, 96 éves korában hal meg szívelégtelenségben.” Forrás: tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/25/a-mesterlovesz/

 • Posted november 22, 2015 6:08 de. 0Likes
  by vén betyár

  Jól összehoztad, élvezettel olvastam.Köszönet!

 • Posted november 22, 2015 9:38 du. 0Likes
  by ostvan2

  Érdekesség ehhez: az akkori szovjet harckocsiknak a vezetője egy nyitott lőrésen kinézve vezette a járművet. Simo sok harckocsivezetőt lőtt ki azon a kb 15×8 cm-es nyíláson keresztül.

 • Posted november 22, 2015 9:45 du. 0Likes
  by Névtelen

  „705 pokolra küldött vörös ördög”

  Többnyire sorozott katonák voltak, akiket megölt. Nem tudom, honnan veszed az infót, hogy „pokolra küldte” őket, talán te magad fogadtad őket odalenn? Az írásod stílusa fokozott személyiségzavarról és nagyfokú frusztrációról árulkodik. Azt hiszem, hogy több időt kellett volna iskolában töltened.

 • Posted november 22, 2015 9:46 du. 0Likes
  by horika

  Kicsit tenyérbemászó és modoros a stílus (főleg az elején), de amúgy érdekes.

 • Posted november 22, 2015 9:47 du. 0Likes
  by horika

  „25-el végez nagy távolságból” –> 25-TEL

 • Posted november 22, 2015 10:06 du. 0Likes
  by Pierr Kardán

  Ezt is te írtad?

  1939-1945.blog.hu/2014/12/17/109_eve_szuletett_a_feher_halal

  Mert a szöveg egy csomó helyen szóról szóra ugyanaz, itt csak eléggé ordenáré megjegyzéseket tettél hozzá az eredeti szöveghez.

 • Posted november 22, 2015 10:08 du. 0Likes
  by vilagpolgar

  Beteg elmére vall a gyilkolást pozitívnak beállítani. Sem a finn közkatonák, sem a szovjetek nem tehettek róla, hogy harcolniuk kell.
  Ez a katona is megtette, amit meg kellett, védte a hazáját, jobban mint az átlag, és ezért a neve fennmarad. De nem hiszem, hogy szívesen csinálta.

 • Posted november 22, 2015 10:17 du. 0Likes
  by Capt. Hindsight

  Miért merkelez, aki ennyire primitív? Azért.
  A tehetséges emberek írják a történelmet, az idióták pedig másolják. Ha lekapirgálnánk a jó pofizás áradatot a más cikkekből csinovnyik módjára lemásolt történetről, a firkálmány terjedelme a negyedére zsugorodna.
  A szánalmas műveid internetre hányása helyett találhatnál valami képességeidhez méltó munkát. Mennyé’ kubikúni!!!

 • Posted november 22, 2015 10:21 du. 0Likes
  by std1200

  Olvastam már róla valahol, de ez is nagyon érdekes volt, és nekem határozottan tetszett a stilus, mint pl a merkeli hasonlat. Le a kalappal Simo elött. Hős volt, nyugodjék békében. Éljen Finnország!

 • Posted november 22, 2015 10:22 du. 0Likes
  by Hóhér az utolsó barátod

  Hitlert és szálasit éltető poszt is lesz?
  Ritka nagy barom vagy dír poszter.

 • Posted november 22, 2015 10:25 du. 0Likes
  by Hóhér az utolsó barátod

  @vilagpolgar: na ebben nem vagyok biztos, mióta hallottam néhány ilyen tömeggyilkos veteránt büszkélkedni azzal, hogy hány embert gyilkoltak meg…

 • Posted november 22, 2015 10:25 du. 0Likes
  by PomberMaci

  @kutyás majmok: „Többnyire sorozott katonák voltak, akiket megölt.”

  Akkor mostantól szeretni kell az SS-t is?

 • Posted november 22, 2015 10:25 du. 0Likes
  by Névtelen

  Komolyan, aki ezt írta, az egy műveletlen, stílustalan firkász, nem nevezhető újságírónak, ez ugye nem kérdéses. Kb. olyan ez, amikor egy pisis 12 éves először érzi, hogy nagyfiú akar lenni, és bár még mindent mástól les el, de már túl önmaga is káromkodni, és azt hiszi, hú, de nagyfiúvá vált. Kb ilyen szinten van az az ostoba is, aki ezt írta.

 • Posted november 22, 2015 10:26 du. 0Likes
  by Hóhér az utolsó barátod

  @Capt. Hindsight: inkább Szíriába, harcolni a tenoristák ellen 😉

 • Posted november 22, 2015 10:29 du. 0Likes
  by dhrbikes

  Az aktuális társadalmi kérdéseken élcelődés szerinted hozzátett az amúgy értelmes posztodhoz?

 • Posted november 22, 2015 10:29 du. 0Likes
  by Hóhér az utolsó barátod

  @PomberMaci: opikám, te imádtad volna őket, ha akkor éltél volna. Legalábbis a fórumos megnyilvánulásaid és ezen böffentésed alapján.

 • Posted november 22, 2015 10:31 du. 0Likes
  by Hóhér az utolsó barátod

  @PomberMaci: SS mennyire volt sorozott? Nem keverendő a Waffen SS-szel, bár tartok tőle, azok közt is csak hithű nácik voltak…

 • Posted november 22, 2015 10:33 du. 0Likes
  by Six

  az eleje hányadék modorosság, a többit pedig szóról szóra olvastam már máshol (lopás)

 • Posted november 22, 2015 10:36 du. 0Likes
  by molnibalage

  2000 méterig semmilyen mezei karabéllyal nem ad le senki vélzott lövést…

 • Posted november 22, 2015 10:36 du. 0Likes
  by Dr. Bélus___

  @vilagpolgar: Szerintem nem állította be pozitívnak a gyilkolást, ellenben a hazáért való tökös helytállást igen. Pont az a lényeg, hogy Simo Häyhä biztos nem szívesen csinálta, de mégis csinálta, és közben olyan dolgokat viselt el karakán módon, aminek a felétől te vagy én visítva menekülnénk vissza anyucihoz. Ezt hívják hősnek, majom.

 • Posted november 22, 2015 10:42 du. 0Likes
  by endike

  csak ilyen stílussal lehet a seggdex címoldalra kerülni

 • Posted november 22, 2015 10:44 du. 0Likes
  by BéLóg

  Azért volt a szovjeteknek is egy ehhez mérhető hősük, Zajcev.
  hu.wikipedia.org/wiki/Vaszilij_Grigorjevics_Zajcev
  Egy nagyon jó film is készült róla, „Ellenség a kapuk előtt” (vagy „Ellenség a kapuknál” címmel. Ő a nácikat osztotta és ő is hős volt/lett.
  Asszem neki 300 körül volt az igazolt találata, bár a Wiki csak 242-t ír.
  Zajcev távcsöves puskát használt. Egyébként ő főleg a tiszteket ritkította, ezért külön is pipák voltak rá a németek.
  Ő sem csinált mást mint a Fehér Halál, védte a HAZÁJÁT az agresszorok ellen.

 • Posted november 22, 2015 10:59 du. 0Likes
  by parazita666

  Figyuzzatok! Holnaptól én is profi történelem-blogger leszek! Angol wikipedia szócikkeket fogok magyarra fordítani és kiegészítem mindenféle állatsággal, ami éppen eszembe jut! Gyakorlatilag klónozni fogom ezt a blogot! Az lesz a címe, hogy: wikipediamagyarito.blog.hu

 • Posted november 22, 2015 11:02 du. 0Likes
  by hujegyerek

  Még ez az alpári hang is elmenne, ha tudnál írni. De nem tudsz…

 • Posted november 22, 2015 11:03 du. 0Likes
  by enum

  Kedves prosztó ló akarom mondani posztoló (ez a szóvicc szerűség a szintedet akarta szemléltetni) foglalkozz inkább mással, komolyan, mindenkinek jobb lesz.

 • Posted november 22, 2015 11:11 du. 0Likes
  by remixer

  „ahol egy nő az anya, és egy férfi az apa, nem fordítva, vagy egyik-másik nem duplázva”
  Te szerencsétlen fasz. Az biztos, hogy téged sem anya szült. Legfeljebb kifosott magából.

 • Posted november 22, 2015 11:25 du. 0Likes
  by Dauda András

  @kutyás majmok: Valami nem tetszik?
  Még finoman beszélt a tetves muszkákról!
  A fejlövés túl jó volt nekik…

 • Posted november 22, 2015 11:26 du. 0Likes
  by Dauda András

  @Hóhér az utolsó barátod: Olvasd tovább a Marx összest ballibcsi!

 • Posted november 22, 2015 11:29 du. 0Likes
  by vwxyz

  Lopott cikk, amiben a buzizás a blogger „hozzáadott értéke”.

 • Posted november 22, 2015 11:56 du. 0Likes
  by Zoltán Papp

  A képletes buzizásig olvastam, nem vagyok kíváncsi egy buta náci frusztrációira.

 • Posted november 22, 2015 11:58 du. 0Likes
  by Rav Antal

  Szarul megírt, vicceskedős poszt egy ifjú jobbikostól, aki ráadásul lopta. Snitt Pali forogna a sírjában.

Leave a comment