A Történelem Faszagyerekei blog (új nevén Útravaló Történelem) a 2014-es év augusztusa óta létezik. Ebben az évben egy fiatalember, név szerint Gregoory késztetést érzett arra, hogy létrehozzon egy blogot és a történelem nagy alakjairól írjon ismertetőket, akik kalandos életük, illetve rátermettségük révén méltán kiérdemelték a faszagyerek címkét. Az oldal követői, akik régóta nyomon kísérik a blog tevékenységét, bizonyára emlékeznek még Gregoory munkáira. Én személy szerint mindig tűkön ülve vártam, hogy megjelenjen a következő cikke, annyira magával ragadott a stílusa és a témaválasztásai.

A teljesség igénye nélkül olyan személyekről cikkezett már, mint Ragnar Lothbrok, Woodes Rogers, Chatiloni Rajnáld, Banastre Tarleton, Hunyadi János, Yi Sun-shin vagy Szkander bég. Elmondható, hogy széleskörű palettán mozgott az érdeklődése. A sajátos stílusával úgy fogalmazott, hogy azt a nagyközönség is könnyedén megértette. Egyet biztosan tudtam. Ha Ő ír, akkor nem lesz hiány az örömteli percekben, mindig jókat derültem a szabados nyelvezetén.

Az elmúlt években inaktívvá vált az alapító, aki, mint megfigyelő, nyomon kíséri az oldal alakulását. Nézzük meg, hogy vélekedik a kezdetekről és hogy van-e rá esély arra, hogy ismét a gép elé üljön, s a gondolatait megossza az oldal követőivel.

Honnan van a történelem iránti rajongásod?

Mindig is érdekelt a történelem (valószínűleg Édesapám hatására), bár nem tudok egy konkrét időpontot vagy eseményt mondani.

Melyik volt az a történelmi regény, ami meghatározó élményt jelentett számodra?

Bán Mór Hunyadi sorozata. Ezen kívül a történelmi regények annyira nem hagytak bennem maradandó nyomot, inkább sci-fiket olvasok.

Mikor és hogyan fogalmazódott meg benned, hogy cikkek formájában megjelenítsd a történelem „faszagyerekeit”?  Az oldal kezdeteiről mesélj egy keveset. Honnan jött a gondolat az oldal létrehozásáról?

A történelem faszagyerekei blog igazából egy másiknak a mellékterméke. Az egyetemi évek alatt az egyik szobatársammal belekezdtünk a Napi Szégyen (https://napiszegyen.blog.hu/) nevezetű blogba. A cikkek írásakor rengeteg olyan dologra bukkantunk, amik nagyon érdekes és jó dolgok voltak, de a legkevésbé sem lehetett szégyennek nevezni őket. Tehát kellett egy új blog. Ezen felül ebben az időszakban találtam rá a badassoftheweek.com-ra. Nagyon tetszett az oldal tematikája és a stílusa, csak hiányoltam belőle a magyar vonatkozást.

Melyik cikkeidet tartod a legütősebbnek?

Általában, amik nekem kifejezetten tetszettek, azok nem hoztak annyira átütő sikert. A kedvencem a Hernán Cortés-ról szóló cikk volt.

Úgy vettem észre, hogy a keresztes vitézek élete és dicsőítése heti szinten mindig megjelent valamilyen szinten humoros formában. Felteszem közel álltak a keresztes hadjáratok a szívedhez, vagy tévednék?

Igen, sokat szerepelt ez a korszak az oldalon. A keresztes háborúk elég hálás meme alapanyagot szolgáltattak, és elég sok érdekes személyt vonultatott fel, így adta magát, hogy rendszeresen visszatérjünk hozzá. Úgy általánosságban azokat a történelmi időszakokat szeretem, ahol nem csak nemzetek, de más ideológiák is megmérkőztek egymással.

Hosszú ideje, hogy passzív vagy az oldalon. Van rá esély, hogy visszatérj és aktívan írogass?

Elképzelhetőnek tartom. Anno munka miatt szüneteltetnem kellett, egyszerűen nem volt időm rendes tartalmat gyártani. Ötlet az lenne bőven.

Ebben biztos voltam, rendületlenül várni fogom az Olvasókkal egyetemben a visszatérésed. Köszönöm szépen, hogy válaszoltál. Bízok benne, hogy idővel sikerül megvalósítani az ötleteidet ismeretterjesztő cikkek formájában.

Leave a comment