Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova 1937. március 6-án született az oroszországi Maszlennyikovóban, egy Moszkvától 277 km-re lévő kis faluban. Aki kicsit is kinyitotta a föci atlaszt az tudja, hogy az már erősen a vadkelet, tele medvékkel,farkasokkal és az azokat puszta kézzel széttépő asszonyokkal.

show.jpg

Valentyina paraszti családban nevelkedett. Az apja a 2. világháborúban halt hősi halált. Az anyja egyedül nevelte, így nem volt könnyű a helyzetük. 18 évesen már a textilgyárban dolgozott főállásban, de ez nem akadályozta meg abban, hogy egy igazán menő hobbit válasszon: az ejtőernyőzést. Most a híres mondás elemzésébe az „Ép ember, ép gépből, ép ésszel ki nem ugrik” nem mennénk bele.

22 évesen volt az első ejtőernyős ugrása a helyi repülőklubb jóvoltából. Ekkor figyelt fel rá a Szovjet Űrprogram. A szovjetek mindenben meg akarták előzni az amcsikat, így tehát ebben is. Ők akartak először kijuttatni egy nőt az űrbe, és megvizsgálni azt, hogy hogyan hat a női testre az űrutazás és annak viszontagságai. Igazi szexisták voltak.

Tyereskova 1962 februárjában került be a programba 3 másik női ejtőernyős és egy női pilóta mellett. Több mint 400 jelentkezőből válogatták ki őket. Na de Valentyinának háborús hős a papa? Proletár is? Mi kellhet meg?

onzjq4skq6plp6i94c8.jpg

18 hónap kiképzés után hősnőnket választották ki a Vosztok – 6 kabinjába. A kilövés 1963. június 16. 9:29:52-kor indult el, de mint kiderült, nem zökkenőmentesen. Szinte rögtön utána Tyereskova felfedezte, hogy szar az előre megírt program. Nem hogy nem tudna vele visszatérni, sőt! Magabiztosan távolodna a Földtől. Szerencsére jól kitanították, így gyorsan betáplálta az új adatokat. A programozó is túlélte az esetet.

A nehézségek ezzel nem múltak el. Tyereskova az utazás alatt szinte végig émelygett és rosszul volt. A gondokra fittyet hányva végrehajtotta a feladatokat. Semmi pénzért nem ment volna vissza előbb a Földre, noha többször is megadták neki a lehetőséget, hogy abbahagyhatja a kirándulást.

250px-rian_archive_612748_valentina_tereshkova.jpg

Azon kívül, hogy a Vosztok – 6 vitte fel az első nőt az űrbe, részese volt még egy páratlan teljesítménynek. A 2 nappal előtte fellőtt Vosztok – 5 –öt a két pilótának 5 km-re sikerült egymáshoz kormányoznia.

Tyereskova 2 nap, 22 óra és 50 perccel a kilövés után ért újra szilárd talajt, 48x kerülve meg a Földet. Dátum szerint ez június 19. 8:20-kor történt. A történet pikantériája, hogy nem az űrhajóval ért célba. Kazahsztán felett, 20 000 láb (6600m) magasan ugrott ki az űrhajóból. A helyiek, akik ráleltek, meg is hívták vacsorára.

6c49f82f48e61028252aedc354c6ab3c.jpg

Oroszországba visszatérve egyből nemzeti hős lett, mi több, megkapta a Szovjetunió Hőse érdemrendet és tábornokká léptették elő. A határokon kívül is népszerű lett. Beutazta az egész világot, és mindenhol felszólalt a női egyenjogúság mellett.

„Ha nők lehetnek vasúti munkások Oroszországban, miért ne repülhetnének a világűrben”

8 évig volt a Legfelsőbb Tanács tagja, bezsebelve számtalan kitüntetést. Érdekesség, hogy az amcsik csak 13 évvel Tyereskova fellövése után küldtek fel fehérnépet a világűrbe.

87a751af9844d8edd39c6a304242e32f_cropped.jpg

Egy pár éve történt interjún megkérdezték tőle, hogy mit szólna a Mars utazáshoz. Azt felelte, hogy ő nagyon szívesen benne lenne, de belátja, hogy csak öregedett pár évet…

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova jelenleg 79 éves.

Forrás:
http://www.ma.hu/tudomany/176708/Latta_mar_Tyereskovat_urhajos_ruha_nelkul_is__kepek
http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1963_junius_16_az_elso_noi_urhajos_kilep_a_kozmoszba/
http://www.space.com/21571-valentina-tereshkova.html

Leave a comment