A legjobban várt történelmi filmek 2024-ben

Az év vége mindig izgalommal tölt el bennünket, hogy mit hoz a következő 365 nap, különösen, ami a szórakozást illeti. Mindig izgatottan várjuk, hogy Hollywood hogyan fogja bemutatni a múlt eseményeit legújabb bemutatóival. Az alábbiakban 2024-es év talán legjobban várt történelmi filmjeit veszük górcső alá.

One Life (2024 január)

Anthony Hopkins főszereplésével készült film premierje a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon volt még 2023 szeptemberében. A film egy igaz történetet dolgoz fel, Sir Nicholas Winton angol bróker tettét, aki a második világháború előtt az akkori Csehszlovákiából zsidó gyerekeket mentet ki. A bróker 1938 utolsó heteiben járt Prágában, ahol azzal szembesült, hogy milyen körülmények között élnek a zsidók az egyre erősödő német nyomás miatt. Helyi segítőkkel együtt nekilátott annak, hogy legalább helyi zsidó gyerekek kimentését megvalósítsák, ugyanis csak 17 évnél fiatalabb menekültek befogadására volt lehetőség Nagy-Britanniában. De az életkor nem volt minden, szükség volt még arra, hogy bejelentett szállásuk legyen, valamint fejenként 50 fontnyi „garanciára” is.

Winton egy hónapos prágai tartózkodás során szervezett meg mindent, egészen az Angliáig való eljutásig, keresztül a fél kontinensen. A második világháború kitöréséig 669 gyermeket sikerült kimenteni és otthont találni nekik Nagy-Britanniában. Az utolsó csapat 250 gyerekből állt volna, akiknek a vonata a háború kitörése miatt már nem indult el. Közülük csak ketten élték túl a háború borzalmait. A legtöbb gyereknek a szülei meghaltak valamelyik koncentrációs táborban, így ettől a sorstól menekültek meg a szerencsések.

Winton visszaemlékezése szerint sokkal több gyereket, akár több ezret is megmenthettek volna, ha más országok is beszálltak volna a mentőakcióba, amibe csak Svédország vállalt még szerepet, és fogadott be menekült gyerekeket. Fél évszázadon át gyakorlatilag titokban maradt Winton tette, egészen addig amíg 1988-ban a felesége meg nem talált a padlásukon egy albumot a gyerekek listájával és az őket befogadó családok adataival. A nő odaadta az albumot egy holokauszt-kutatónak, aki nyomozásba kezdett.  A nagyvilág 1988 februárjában értesült Winton tettéről munkájáról a BBC egyik televíziós műsorában, aminek a házigazdája bemutatta Wintont azoknak a gyerekeknek, akiket segített megmenteni. Egy másik műsorban a műsorvezető megkérdezte, hogy van-e valaki a hallgatóság közül a gyerekek között, akik Wintonnak köszönheti az életét, és ha igen, akkor álljon fel. Több mint két tucat ember állt ekkor fel, amikor pedig azt kérte a műsorvezető, hogy az is álljon fel, aki egy megmentett gyermek utóda, gyermeke, vagy unokája, az egész nézőközönség felállt. Wintont 2003-ban Erzsébet királynő lovaggá ütötte az emberiségnek tett szolgálata elismeréseként.

Masters of the Air (2024. január-március)

A Masters of the Air egy amerikai háborús dráma, streaming televíziós minisorozat, amelyet az Apple TV-n lehet majd megtekinteni. Donald L. Miller 2007-es Masters of the Air című könyvén alapul, ami az Amerikai Egyesült Államok Légierejének 100. bombacsoportjának akcióit követi nyomon a második világháború során. A sorozat a készítők tekintetében a Band of Brothers (2001) és a The Pacific (2010) szériák egyfajta folytatásának is tekinthető, és minőségben is hasonlót várhatunk.

A 100. bombázó csoport (100. BG.) 1942-ben alakult, és 1943 májusába települt át Angliába a vadonat új B-17 bombázóikkal. 1943. június 25-én hajtotta végre az egység az első éles bevetését a 8. légierő kötelékébe a brémai tengeralattjáró támaszpont ellen. A csoport a támadásait főként német repülőterek, ipari üzemek és haditengerészeti létesítmények ellen összpontosította Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Hollandiában, Norvégiában, Romániában és Ukrajnában. A csoport a „Véres Század” becenevet kapta, mert 1943 nyarától őszig nagyon sok veszteséget szenvedett el; például a csoporthoz rendelt eredetileg harmincnyolc másodpilóta közül csak négy teljesítette a kijelölt huszonöt küldetésből álló körútját, és többször előfordult, hogy a bombázócsoport egyetlen küldetés során közel egy tucat repülőgépet veszített el.  

Az 1943. október 10-i rajtaütés során, amikor Münster ellen indultak, tizennyolc repülőgépet küldtek, amelyek közül öt már el sem jutott a célig. A Münstert elérő tizenhárom repülőgép közül tizenkettőt lelőttek; az egyetlen túlélő B-17, a Royal Flush volt, ami súlyosan megsérülve és a legénysége is sebesülten tért vissza a bázisra. De ez a bombázó sem érte meg a háború végét, 1945 március 23-án nem tért vissza egy bevetésről.

1943 augusztusában a csoport megkapta az első megkülönböztetett egységjelvényt, miután 1943. augusztus 17-én megtámadta a regensburgi német repülőgépgyárat, ami komoly fennakadást okozott a német vadászgépgyártásban. 1944. január–május között a 100. BG rendszeresen bombázott nyugat-európai repülőtereket, ipari komplexumokat, rendezőpályaudvarokat és rakétatelepeket. A csoport részt vett a szövetségesek hadjáratában a német repülőgépgyárak ellen, az Operation Argument, a „Nagy Hét” alatt 1944 februárjának utolsó hetében. 1944 márciusában a repülőszemélyzetek sorozatos támadást hajtottak végre Berlin ellen, és megkapták a háború második egységjelvényét.

1944 nyarának közeledtével, a csoport olyan küldetéseket is végrehajtott, mint például a hidak és tüzérségi állások bombázása Normandiában. 1944 októberében a 100. BG már Siegfried-vonal bombázásához kezdett hozzá. A 100. BG 1945. április 20-án hajtotta végre a második világháború utolsó harci küldetését. A következő hónapban az egység legénysége élelmet dobott le Hollandia nyugati részén élőknek, júniusban pedig a francia szövetségesek egykori hadifoglyait szállították Franciaországba. 1945 decemberében a csoport visszatért az Egyesült Államokba, ezzel fejezve be a második világháborús szereplését.

Firebrand (2024 június)

Az Elizabeth Fremantle Queen’s Gambit című bestseller történelmi regényén alapuló film a legendás angol királynőt, Parr Katalin életét követi nyomon, aki megpróbálja túlélni beteg és bántalmazó férje, VIII. Henrik angol király életének az utolsó időszakát. Katalin angol nemesasszony volt, aki négyszer is volt házas, és özvegy is volt párszor az élete során. Az első férjéhez 17 évesen ment hozzá, aki idegileg nem volt teljesen a „topon”, és pár éven belül meg is halt. A második férjével majdnem egy évtizedig volt, együtt, amikor immár másodszor is megözvegyült a 30-as évei elején járó Katalin. Ekkor került a király idősebbik, Aragóniai Katalintól született leánya, Mária udvartartásába, ahol Henrik szinte azonnal felfigyelt rá. Katalin viszont gazdag özvegyasszonyként Thomas Seymour báróval folytatott titkos viszonyt, aki az angol király harmadik feleségének volt a testvére. 1543-ban lett VIII. Henrik felesége. Az angol királynak ez már a hatodik házassága volt, és túl volt már pár váláson és két feleség kivégzésén is.

Katalin közel került Henrik gyermekeihez, különösen Erzsébettel volt jó viszonyban. Amikor a király Franciaországba utazott háborúzni, Katalin lett a régens pár hónapra. A házasság eléggé zavaros volt, és sokszor tűnt úgy, hogy hasonló véget ér, mint az előzőek. Még olyan is volt, hogy Henrik elfogatóparancsot adott ki a saját felesége ellen, de végül kibékültek. A túlélés érdekében Katalinnak el kellett viselni az udvari intrikákat, az udvaroncok, talpnyalók mesterkedéseit. Amikor Henrik visszatért a kontinensről, az udvaroncok a felesége ellen próbálták hangolni, de a sikerük kimerült annyiban, hogy Katalin egyik gyerekkori barátját tudták hazaárulásért elítéltetni és kivégeztetni. Katalin számára ez szomorú, de úrrá lesz az érzelmein és a túlélésre összpontosít, amit végül tökéletes módon megold. 1547-ben a király meghal, és újra özvegy lesz. De nem szomorkodott sokáig, mert még abban az évben hozzáment a korábbi szerelméhez Thomas Seymour báróhoz. A 36 éves érett nő, több gyermektelen házasság után szinte csodával határos módon teherbe esett, és 1548-ban életet adott egyetlen gyermekének, egy kislánynak. Katalin viszont hat nappal a szülés után meghalt gyermekágyi lázban. A gyermekről sem tudni sokkal többet, így nagyon valószínű, hogy kiskorában meghalt.

The Zone of Interest (2024 február)

A Zone of Interest Rudolf Hösst és feleségét, Hedviget követi nyomon, amint „a családjuk áloméletét igyekeznek felépíteni egy házban és kertben” Auschwitz mellett.  Rudolf Höss német SS- tiszt volt, aki Auschwitz parancsnokaként szolgált a második világháború során. Ebben a szerepkörben ő hajtotta végre a rezsim végső megoldását, és ő vezette be a Zyklon B-t a gázkamrákban való használatra.

Höss még 1934-ben csatlakozott az SS-hez, és a következő négy évben Dachauban állomásozott, ahol megtanulta, hogyan kell koncentrációs tábort vezetni. 1941-ben parancsot kapott, hogy hozzon létre egy új tábort Auschwitz mellett, amely végül a Birkenau – vagy Auschwitz II – lett. Miután 1943-ban elhagyta Auschwitzot, visszatért a Höss hadművelet idejére, amelyben 430.000 magyarországi zsidót végeztek ki. A háború után Franz Lang hamis személyazonossága alatt próbált megszökni, de 1946-ban a schleswig-holsteini Gottrupelben megtalálták, letartóztatták, majd pedig átadták a lengyeleknek. A varsói legfelsőbb bíróság az emberiség elleni bűncselekmények miatt halálra ítélte, és 1947 áprilisában Auschwitzban felakasztották.

Gladiátor II (2024. november)

Az első film után 25 évvel játszó Gladiátor II Lucius Verius II, Lucilla és Lucius Verus fiáról fog szólni. A filmben olyan neves színészek is szerepelni fognak, mint Denzel Washington és Pedro Pascal.  A Gladiator II megjelenését jelenleg 2024. november 22-re tervezik. Nem lennénk meglepve azonban, ha ezt a dátumot eltolnák, hiszen elég komoly sztrájkok is voltak a film forgatása idején a filmkészítők világában. A Gladiátor II. cselekményéről még szinte semmit se lehet tudni, csak az elmúlt években a film előkészítése során kiszivárgó forgatókönyv ötletek ismertek, amelyek számos fantasztikus elemet, így római istenek megjelenését, feltámadást is tartalmaztak. A rendező viszont sokkal földhözragadtabb és történelmi szempontból is hitelesebb produkciót szeretett volna, ezért ezeket elvetették.

The Ministry of Ungentlemanly Warfare (2024 második fele)

A Guy Ritchie rendezésében, Chad Oman és Jerry Bruckheimer társproducerében készült filmben többek között még „Superman” és a „Vaják” szerepéből ismert Henry Cavill is látható. Az Ungentlemanly Warfare Minisztérium a Különleges Műveletek Vezetőjének eredetét meséli el. A Winston Churchill brit miniszterelnök által alapított titkos szervezet a második világháború egyik legveszélyesebb feladatait végezte: felderítést, szabotázst és kémkedést végzett Európa-szerte a németek ellenébe. A film Damien Lewis azonos nevű regényén alapul, a Special Operations Executive (SOE) létrehozását mutatja be követi a második világháború csúcspontján.  1940 és 1946 között a SOE egy sor titkos küldetést hajtott végre Európa és végül Ázsia szerte. Az SOE hivatalosan 1946 januárjában feloszlott, a tagok többsége visszatért háború előtti pályafutásához. Körülbelül 280-an csatlakoztak az MI6 különleges műveleti részlegéhez, mielőtt beolvadtak az általános szervezetébe.

Leave a comment

Vedd fel velünk a kapcsolatot

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

AncoraThemes © | Mészáros Martin 2024. Minden jog fenntartva